publicat în: Arhivă

Despre monahi: “Avem exact aceeași vocație cu toți creștinii”

“Mânăstirea ar trebui să fie în primul rând și în special un loc de refugiu și de împrospătare pentru sufletele obosite și îngrijorate ale credincioșilor noștri pioși”(…)
“Credincioșii noștri ne pot vedea ca înțelepți și lideri spirituali, dar ar trebui să mărturisim constant că suntem cei mai răi dintre păcătoși. Așa cum mărturisim înainte de Sfânta Împărtășanie, la fiecare Sfântă Liturghie, îndemnul meu umil este să ne amintim cu toții cuvintele Sfântului Apostol Pavel către ucenicul său Timotei: “Vrednic de credinţă şi de toată primirea e cuvântul că Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu.” (Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 1:15)

„Deși mănăstirile adesea se mândresc și promovează faptul că viața de celibat este viață îngerească, este util să ne amintim că monahismul este, mai presus de toate, viață evanghelică. Toți, ca creștini botezați, suntem chemați să purtăm crucea și să-L urmăm pe Hristos:

”Şi cel ce nu-şi poartă crucea sa şi nu vine după Mine nu poate să fie ucenicul Meu.” (Sfânta Evanghelie după Luca 14:27).
Avem exact aceeași vocație ca toți creștinii, dar pur și simplu trăim poruncile Lui într-un mod diferit, învățând să iubim ca o comunitate, în locul căsniciei sau al familiei”.

(Traducerea unui fragment dintr-o adresare a Arhiepiscopului Elpidofor, oczionată de o primă întrunire monahală care a avut loc vreodată în Arhiepiscopia
Ortodoxă a Americii, convocată la sfârșitul săptămânii trecute – 21 septembrie 2019, „pentru
promovarea valorii și importanței monahismului în tradiția noastră
creștină ortodoxă și în viața spirituală a credincioșilor”, cu
participarea stareților și starețelor din 18 mănăstiri)