Pe 17 septembrie 2019, Voronej a sărbătorit 55 de ani de la cea de-a doua descoperire a sfintelor moaște ale Sfântului Mitrofan de Voronez, și cea de-a 30-a aniversare a mutării acestora. Cu această ocazie, o Sfântă Liturghie Arhierească a fost săvârșită în Catedrala Buna Vestire, de catre Mitropolitul Serghie de Voronej. A participat, de asemenea, in ierarh al Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei. Câteva fotografii de la eveniment pot fi văzute la (adresa).
Sfântul Mitrofan din Voronej (1623 – 1703) a fost numit în 1682 drept prim Episcop al Voronej-ului. Este renumit pentru puterile sale de a face minuni.
Mihail (după cum era cunoscut atunci) s-a născut în satul Antilokhovo, districtul Savinsky, și a depus jurămintele monahale, după mutarea la cele veșnice a soției sale, în anul 1663. El a stărețit Mănăstirea Kosmin de lângă Yuryev-Polsky și Mănăstirea Unzha (Unja) din Makaryev, înainte de a fi numit Episcopul în 1682.
Sfântul Mitrofan l-a sprijinit pe Petru cel Mare în eforturile sale de a construi primele nave de război rusești în Voronej, dar s-a aratat în general critic față de politicile acestuia de occidentalizare.
Episcopul Mitrofan a fost înmormântat în Mănăstirea Buna Vestire, în prezența țarului, în 1703. Când, la 14 ani mai târziu, mormântul său a fost deschis, trupul lui Mitrofan a fost găsit „întreg”, iar sfintele sale moaște au fost proclamate ca având puteri de vindecare. După ce a fost canonizat oficial în 1832 și Nicolae I a făcut o vizită în lăcașul său, cinstirea sfântului a crescut și un număr mare de pelerini din Rusia Centrală a început să vină la mormântul său din Voronej. Prima biserică din Moscova închinată Sfântului Mitrofan din Voronej a fost târnosită în 1895.
Bolșevicii au confiscat sfintele moaște ale Sfântului Mitrofan. În 1989, sfintele moaște au fost returnate Bisericii Ortodoxe Ruse. Ele se află acum la Catedrala Bunei Vestiri.