Mănăstirea antică de la Leștani va fi restaurată


Mănăstirea sârbă antică de la Lestani va fi restaurată. Este vorba despre o mănăstire cu hramul Sfântul Gheorghe, din localitatea Leštani, construită în timpul domniei Despotului Ștefan Lazarevic, din 1405 până în 1417. Nu există înregistrări istorice despre momentul distrugerii mănăstirii, dar tradiția orală indică faptul că aceasta s-a întâmplat după ocuparea Belgradului de către turci, în 1739. Pe locul bisericii originale s-a aflat o biserică de lemn, care a fost incendiată de autoritățile comuniste, în 1947.

În ziua de Sfântul Gheorghe, 6 mai 2019, mănăstirea a fost redeschisă după aproape trei secole de pustiire, la 602 ani de la înființare. Acum, pe 1 august 2019, la Sărbătoarea Sfântului Ștefan Despot al Serbiei și a Cuv. Evghenia (Lazarevici), o Sfântă Liturghie a fost oficiată la capela vechii Mănăstiri Sfântul Gheorghe din Leștani, lângă Belgrad. Mai multe fotografii de la eveniment pot fi văzute la (adresa).
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.