Comunicat al Patriarhiei Ierusalimului, privind proprietățile acesteia de la Poarta Jaffa. Apel către toate Bisericile

“Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului consideră că încercările organizației extremiste [evreiești / LO] Ateret Cohanim de a confiscă proprietățile Bisericii, situate la Poarta Jaffa și al-Mu’athamiyah, reprezintă un atac asupra creștinilor care trăiesc în Orașul Sfânt și care sunt cu adevărat creștini indigeni. Patriarhia susține că modificarea status quo-ului din Orașul Vechi al Ierusalimului, în special din jurul Porții Jaffa, poarta principală către diversele Patriarhii și calea folosită de pelerini pentru a ajunge la Biserica Sfântului Mormânt, amenință acest mozaic și echilibru laic, care reprezintă simbolul relațiilor bune dintre locuitorii aparținând diferitelor religii din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Patriarhia subliniază că clădirile sale din interiorul zidurilor Orașului Vechi din Ierusalim servesc pelerinilor și vizitatorilor din Orașul Sfânt, în special pelerinilor de la Biserica Sfântului Mormânt. Patriarhia va continua să-și exercite dreptul și datoria de a-și apăra locurile sfinte și moștenirea Bisericii.

După ce Înalta Curte de Justiție Israeliană a respins în mod greșit apelul Patriarhiei la decizia Curții Districtuale, care a aprobat tranzacțiile suspecte pentru proprietatea menționată anterior, cu credința că dreptatea va prevala întotdeauna, Patriarhia consilierii legali și avocații săi au reușit să obțină dovezi fără echivoc care demonstrează nulitatea tranzacțiilor și natura coruptă a acordurilor, pe care Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului Teofil al III-lea le-a respins cu Frăția Sfântului Mormânt, pe lângă respingerea acestor acorduri de către toate Bisericile din Ierusalim, conform declarațiilor comune publicate în 2017, precum și pe 12 iunie 2019.

Printre dovezile obținute de Patriarhie se numără documente din 1996 care arată că, prin sprijinul financiar al unui susținător radical, miliardar și om de afaceri, Irving Moskowici, s-a ajuns la un acord cu unul dintre locatarii Hotelului Petra pentru reluarea contractului de închiriere, al cărui preț a fost de 4,5 milioane dolari, precum și asumarea cheltuielilor auxiliare și a micului hotel Petra, care se află vizavi de restul clădirii. Aceasta este o dovadă clară a corupției din cadrul tranzacțiilor suspecte din 2004, deoarece este nerezonabil să fim de acord cu achiziționarea „drepturilor de închiriere protejate” ale chiriașilor pentru 4,5 milioane USD în 1996, în timp ce cu nouă ani mai târziu (în 2004) să se pretindă că a fost cumpărat de la Patriarhie (proprietară a proprietății) proprietatea în sine, inclusiv a unui alt hotel, „Micul Hotel Petra”, doar pentru o jumătate de milion de dolari.

De asemenea, Patriarhia a descoperit că Ateret Cohanim, prin liderul său Mati Dan, a oferit mită pentru a „conduce afacerea” legată de proprietatea Bisericii. Aceste manipulări au fost organizate în colaborare cu autoritățile civile locale, cum ar fi municipalitatea din Ierusalim și administrația fiscală locală, care le-au impus măsuri arbitrare chiriașilor proprietății Bisericii, slăbindu-le poziția.

Noile probe obținute de Patriarhie confirmă faptul că Ateret Cohanim și companiile sale au falsificat documente și au demarat procedurile legale pe baza acestor documente falsificate, în ciuda faptului că Ateret Cohanim știa că ele sunt false. Dovezile arată că tranzacțiile suspecte din 2004 au implicat mită din partea Ateret Cohanim și toate indicațiile sunt că mita a fost plătită lui Nicolae Papadimas, atunci angajat al Patriarhiei.

Patriarhia notează că noile probe includ documente semnate de liderii organizației radicale Ateret Cohanim, precum și înregistrări audio ale directorului său executiv Mati Dan și avocatului său Eitan Geva, care dovedesc că au mințit și disimulat faptele în timpul procedurilor judiciare. După ce au primit aceste noi dovezi, consilierii legali ai Patriarhiei au lucrat neobosit pentru a revizui și evalua aceste dovezi. Consilierii juridici au ajuns la concluzia că noile probe obținute de Patriarhie, în urma deciziei Înaltei Curți de Justiție în favoarea extremiștilor din Ateret Cohanim, ar trebui să îndemne Curtea să își reconsidere decizia.

Pe baza celor de mai sus și, în ciuda faptului că acțiunea în justiție a Patriarhiei este dificil de desfășurat și, de asemenea, că procedurile judiciare privind proprietatea menționată au epuizat Patriarhia timp de un deceniu și jumătate, Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului consideră Orașul Vechi al Ierusalimului drept linia roșie care să nu fie încălcată, și ca fiind un loc în centrul credinței creștine și se angajează să apere aceste principii și să-și recupereze proprietățile, fie prin eforturi judiciare sau diplomatice și în cooperare cu promotorii păcii, alături de creștinii din întreaga lume, pentru a proteja moștenirea Bisericii la ușile Sfântului Mormânt și în inima cartierului creștin.

Drept urmare, Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim anunță că a depus astăzi o nouă plângere împotriva organizației radicale Ateret Cohanim și a companiilor sale, pentru a răsturna decizia instanței, care a ratificat acordurile catastrofale privind proprietățile de la Poarta Jaffa și al-Mu’athameya, denunțând practicile de fraudă, înșelăciune și corupție implicate în aceste tranzacții neautorizate.

Patriarhia solicită șefilor de stat și conducătorilor Bisericilor din întreaga lume, precum și tuturor celor care luptă pentru pace și dreptate în Țara Sfântă, să protejeze poziția istorică și legală a status quo-ului în ceea ce privește sanctuarele și să apere locurile sfinte împotriva oricărei activități imorale și necinstite.” (transmis în: 5 august 2019)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.