Icoana Maicii Domnului – Panagia Paramythia (Paramithea) de la Vatoped
O copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Panagia Paramythia va ajunge astăzi, 3 august 2018, în Mitropolia de Kissamos și Selino, în Mânăstirea de maici Zoodochos Pigi (Parthenonas), adusă din Mânastirea Vatoped a Muntelui Athos.
Mânăstirea este cea mai mare de pe insula grecească Andros renumită pentru mănăstirile sale, multe dintre ele fiind foarte vechi. În fiecare an, credincioșii vin din întreaga lume pentru a le vizita, dezvoltând turismul religios al insulei. Aici se găsesc mănăstiri care, prin credința oamenilor, au supraviețuit dezastrelor. Unele dintre ele adăpostesc sfinte moaște,
icoane izvorâtoare de mir, moșteniri vechi și biblioteci rare. Unele au o arhitectură remarcabilă, care amintește de castele, cu detalii incredibile sculptate în lemn, și alte decorațiuni. Mănăstirea Zoodochos Pigi din Andros, onorează tradiția creștină și merită vizitată în special în zilele de Paște și imediat după aceea. Mai ales în prima zi de vineri de după Paște, când este hramul mănăstirii.
Mănăstirea Zoodochos Pigi este cea mai mare mănăstire de pe insulă și domină ca o fortăreață impunătoare, între Gavrio și Batsi, la doar 7 km de portul Gavrio. Nu se știe când a fost construită. Tradiția spune că a început ca școală bizantină și mai târziu, în 842, ar fi fost și ea înființată.
Mănăstirea păstrează icoane rare din secolele XIV și XVI, o bibliotecă plină de cărți și manuscrise și un muzeu cu obiecte sfinte, veșminte și o mică colecție de obiecte vechi. Mănăstirea „Sfântului”, cum o numesc localnicii, își serbează hramul în prima vineri după Duminica de Paște.
Mănăstirea Zoodochos Pigis a fost distrusă când francii au abandonat Insula Andros și a fost renovată imediat după aceea (1578) de către călugării Macarie și Stratonic. Nu a durat mult până să devină înfloritoare, primind noi călugări.
Călugărul Ioanichie, din 1819 până în 1831, a avut grijă de ctitorie. Călugărul a construit noi chilii și alte încăperi. În mănăstire, femeilor li se interzicea să intre. Conform mărturiilor, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, mănăstirea avea 100 de călugări, iar numărul a scăzut la jumătate în 1836, în timp ce în 1928 mănăstirea s-a transformat chiar în mănăstire de maici și astfel a rămas până astăzi.
Ridicarea Mănăstirii Zoodochos Pigi sau Agia, se datorează unei minuni. Un om simplu a avut o viziune când îi era sete și încerca să găsească apă; a văzut-o pe Fecioara Maria arătându-i punctul în care trebuie să ridice această mănăstire. În acea perioadă, muncitorii lucrau la zidirea unei mănăstiri, mai la nord de acea poziție. În fiecare noapte, însă, ei își pierdeau uneltele sau le dispăreau misterios.
Locuitorul din zonă, care avea probleme de vedere, a trecut pe acolo însetat și a căutat apă. Deodată, a văzut o capră care îi trecea prin față, cu „barba” umedă. Imediat, și-a dat seama că undeva exista un izvor. Când a ajuns la izvor, o femeie i-a apărut înainte, iar aceasta i-a povestit despre problema pe care o are cu ochii. Ea i-a spus să îi spele cu apă din izvor, pentru a i se vindeca. În mod minunat, ochii acestuia s-au vindecat, iar femeia a dezvăluit că este Fecioara Maria. Ea i-a cerut să le spună muncitorilor să renunțe la munca lor și să zidească mănăstirea în locația în care ea se află și astăzi, și așa s-a făcut.
Mânăstirea a fost numită Zoodohos Pigi, dupa izvorul de apă, numelel grecesc însemnând “Izvorul Dătător de Viață”.
Numirea Maicii Domnului drept Izvor Dătător de Viață sau Fântâna Vieții, are la bază revelarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Valoukli, în Constantinopol, înaintea unui soldat pe nume Leo Marcellus, care ulterior a devenit Împăratul bizantin Leo I (457-474). Leo a construit biserica istorică Sfânta Maria a Izvorului, pe acel loc, care a devenit martorul a numeroase vindecări minunate de-a lungul secolelor, prin mijlocirea Maicii Domnului, devenind unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Ortodoxia greacă. De atunci, Maica Domnului a fost reprezentată astfel și în icoane.