Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae, Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Astăzi, 26 iulie 2019, Biserica Ortodoxă îi cinstește în mod aparte pe Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae, Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.Sfintele Moaște ale Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, unul dintre cei mai renumiți sihaștri (a sihăstrit aici 30 de ani, într-o peșteră în care urca doar ucenicul său, o dată pe săptămână, pentru a-i aduce pâine și apă, și egumenul schitului, pentru a-l împărtăși cu Sfintele Taine), se află în Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă – o mănăstire rupestră de aspră sihăstrie, din Județul Argeș, situată în comuna Cetățeni, pe Valea Dâmboviței, la o altitudine de 880 de metri, pe piscul unui munte. Locul în care se află mânăstirea aparține uneia dintre cele mai vechi vetre isihaste românești: Valea Chiliilor.

În Sfântul Altar există un mic izvor, care curge doar în perioada cuprinsă între Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului, făcător de minuni. În acest schit s-a retras în 1658 și domnitorul Constantin Șerban, din cauza tătarilor, iar domnitorul Mihai Viteazul a stat aici trei luni, în 1595, după bătălia de la Călugăreni. Tot aici s-au mai refugiat și Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Țepeș, Constantin Șerban Vodă, Regele Carol I.

De asemenea, Negru Vodă, a avut aici o peșteră de taină și, tot aici, el a înălțat o cruce foarte mare pe o stâncă, iar la baza acestei stânci se află o piatră masivă numită ”Masa lui Mihai Viteazul”. Pe versantul opus mănăstirii se află un grup de stânci golașe, numite Colții Doamnei, de unde s-a aruncat Doamna lui Negru Vodă pentru a nu cădea în mâinile tătarilor. Pe stânca din vârful muntelui se văd urmele pașilor lui Negru Vodă și ale familiei sale, rămase impregnate în urma “topirii” stâncii datorită evlaviei voievodului.

Pentru rugăciunile sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.