INVITAȚIE la bătut coasa și cosit fânul în aer liber

În ziua de 9 iulie 2019, la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind organizate în parteriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, a derulat un atelier interactiv de cosit tradițional. Vizitatorii interesați au putut, astfel, afla, într-un cadru sigur și organizat, cum se folosește coasa strămoșească, dar și tradițiile pe care le impune acest fenomen, cel al cositului. Inițiativa face parte din Programul Grădină și Peisaj în Muzeul ASTRA.

Au fost puse la dispoziția publicului interesat coasele pregătite pentru toți cei care s-au aratat dornici să lucreze în rând cu clăcașii muzeului. Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței s-a mâncat slană cu ceapă.

Locația aleasă a fost fâneața din sectorul Textile, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar ora: dis de dimineață, de la 7:00.

În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie (cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele retrăite la muzeu. Vizitatorii muzeului au fost martorii unor practici din vechime, atunci când pornitul la fâneață mobiliza întreaga familie, mai ales pe tați și pe feciori.

Text și foto: Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.