Sfinții Epictet și Astion sărbătoriți la Halmyris – 8 iulie 2019

La Mănăstirea Halmyris, acolo unde se află întregi sfintele lor moaște, au fost prăznuiți Sfinții Mucenici Epictet și Astion, care sunt cinstiți în ziua de 8 iulie, fiind cei mai timpurii martiri din țara noastră, atestați de izvoarele Bisericii Creștin-Ortodoxe.

Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul au pătimit în anul 290 după Hristos, pe vremea persecuției lui Dioclețian (284-305), și au primit moartea martirică în Cetatea Halmyris, cetate creștină așezată pe malurile Dunării, care se numea în antichitate, “Almyra“.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de către I.P.S. Părinte Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, I.P.S. Părinte Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos, P.S. Părinte Visarion Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoți.

Text și foto, pentru Lăcașuri Ortodoxe: Valeriu Leonov, corespondent local

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.