publicat în: Arhivă

Scrisori misionare – Sfântul Nicolae Velimirovici

În aceste zile, la Editura Syrtes, în Geneva, a apărut o nouă publicație de 483 pagini, intititulată “Scrisori misonare” ale Sfântului Nicolae Velimirovici, în traducere în limba franceză, din limba sârbă, efectuată de Lioubomir Mihailovici. Publicația se înscrie în colecția “Mari duhovnicei ortodocși ai secolului XX”.

Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, traducerea unei recenzii semnate cu această ocazie de Jean-Claude Larchet, sub a cărui îndrumare a apărut noua carte:

“Scrisorile misionare sunt considerate unele dintre lucrările fundamentale ale Episcopului sârb Nicolae Velimirovici (1880-1956), astăzi canonizat sub numele de Sfântul Nicolae de Žiča și Ohrid. Este o colecție de 300 de scrisori, semnate într-o perioadă care se întinde din anii 1920, când Episcopul Nicolae a fost Episcop de Bitolj și Ohrid, până în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, când era Episcop de Žiča.

Aceste scrisori au făcut obiectul mai multor ediții, sporind succesiv. Episcopul Nicolae a început să le publice într-o mică revistă pe care a înființat-o în 1932, când era Episcop de Ohrid și Bitolj. Conținând scrisorile unui misionar, acest jurnal a apărut lunar timp de trei ani, prezentând câteva scrisori în fiecare număr.

Aceste scrisori și altele scrise ulterior au fost compilate de Episcopul Nicolae, între 1937 și 1941, când era Episcop de Žiča. Încă o dată suntem surprinși de puterea de lucru a autorului, deoarece această perioadă era pentru el bogată în activități pastorale și literare (multe dintre cărțile sale fiind scrise în acei ani), deranjat de numeroase călătorii în străinătate pentru conferințe și întâlniri internaționale și profund tulburat de o situație politică dificilă în care era puternic angajat în apărarea Bisericii amenințată în identitatea sa. De fapt, lucrarea Episcopului Nicolae nu se limita la a alege dintre toate scrisorile pe care le scrisese în această perioadă de douăzeci de ani: el a rescris cu atenție începutul fiecăreia dintre ele, astfel încât să ofere cititorului un rezumat clar al situației și al solicitărilor interlocutorului său, astfel încât răspunsul său să devină mai inteligibil.

Întrebările adresate de corespondenții Sfântului Nicolae sunt de o mare varietate și ating toate domeniile vieții de zi cu zi, în diferite circumstanțe istorice, cu interogări multiple ale rațiunii, despre conținutul credinței sau cu încercări ale vieții, cu diferitele stări psihologice și spirituale, diferite poziții în ceea ce privește religiile și, în special, Ortodoxia, cu credințele și practicile sale.

Episcopul sfânt are grijă să răspundă fiecărei persoane în același mod simplu și clar, oricare ar fi fost statutul său social (unii dintre corespondenții săi sunt bine pregătiți și ocupă importante funcții civile sau religioase, majoritatea fiind de condiție modestă: țărani, muncitori, angajați, studenți…) și indiferent de nivelul intelectual și de gradul de maturitate spirituală. Fiecare întrebare, chiar și cea mai simplă sau cea mai ciudată, era binevenită pentru el. Răspunsul său este întotdeauna un semn al atenției personale și al iubirii față de corespondentul său, fie că îi era un cunoscut, sau un necunoscut. Dar, foarte des, problemele expuse apar în multe cazuri și se poate spune că dincolo de fiecare corespondent, Sfântul Nicolar [Velimirovici] se adresează prin răspunsurile sale unei mulțimi de cititori care trăiește situații similare și caută soluții.

Fiecare scrisoare este ca o mică predică a cărui obiect este universal. Acesta este motivul pentru care Episcopul Sfânt Nicolae a decis să facă publice aceste scrisori. Acesta este motivul pentru care și ele se păstrează interesante și ne ating astăzi, într-un context istoric, geografic, social și cultural foarte diferit.

În fiecare dintre răspunsurile sale, Sfântul Nicolae prezintă discernământ, bunăvoință, optimism, credință profundă și încrederea totală în Dumnezeu. El știe să coreleze fiecare problemă cu un sens duhovnicesc profund și să găsească o soluție duhovnicească pozitivă.

În aceste scrisori, găsim geniul SfÂntului Nicolae, rezultat din inteligență, profunzime, originalitate, o mare capacitate de a se reînnoi și un stil de o calitate excepțională, care i-a adus porecla de “Hristomul [Gură de Aur / LO] sârb”.