COMUNICAT al Eparhiei de Raška-Prizren, vizavi de lucrările ilegale la Biserica istorică Sfântul Nicolae – Catedrala Novo Brdo

Cu mare îngrijorare, Eparhia de Raška-Prizren a primit informații despre un anunț care specifică începutul lucrărilor de construcție pe sit-ul unei vechi biserici medievale sârbești, cea a Sfântului Nicolae, care a fost Catedrala episcopilor ortodocși sârbi din Novo Brdo și Gračanica și care se află lângă cetatea Novo Brdo.

Biserica a fost construită la mijlocul secolului al XIV-lea și a fost extinsă în timpul domniei Despotului Ștefan Lazarević, după 1455. Potrivit tuturor dovezilor disponibile, a fost ulterior transformată în moschee, în perioada otomană, ulterior fiind distrusă de un cutremur, rămânând în ruine până azi, ca și celelalte rămășițe din orașul care o înconjura, abandonat rapid. Asemenea altor biserici și mănăstiri construite de Dinastia Nemanjić în secolele XIII-XIV, cum ar fi Sopoćani, Arilje și Visoki Dečani, Biserica Novo Brdo a Sfântului Nicolae a fost construită în stilul romanesc al unei bazilici și, până ca Novo Brdo să ajungă sub dominația otomană, a fost principalul centru de închinare ortodoxă pentru regiune. Nu departe de această biserică găsim și rămășițele bisericii romano-catolice a orașului, cunoscută sub numele de Biserica Saxonă, numită astfel după minerii saxoni care, împreună cu negustorii din Dubrovnik și populația locală sârbă, au făcut parte din mozaicul bogat, multilateral etnic și religios al medievalului Novo Brdo, unul dintre cele mai importante orașe ale Serbiei medievale.

Informații despre proiectul planificat, de conservare a Bisericii Sfântul Nicolae, au apărut în mass-media din Kosovo și, conform informațiilor disponibile, proiectul este condus de Institutul Arheologic din Kosovo cu sprijinul financiar al Ambasadei Germaniei la Priština. În totală nerespectare a legii provinciei privind limbile oficiale și a denumirilor municipalităților, mass-media raportează despre “Catedrala din Artana, fosta Novo Brdo”, ignorând astfel numele oficial al municipalității.

Episcopia de Raška-Prizren ar dori să reamintească tuturor celor implicați că Biserica Sfântul Nicolae se află într-una din cele aproximativ 40 de zone de protecție specială, care potrivit legilor din Kosovo necesită o procedură specială pentru a întreprinde orice lucrare. Această procedură specială de a determina dacă lucrarea poate fi efectuată într-un asemenea loc, depinde nu numai de deciziile instituțiilor kosovare, ci și de poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe. Iar dincolo de aceasta, vechiul edificiu religios este descris în mod incorect pe site-ul Ministerului Culturii din Kosovo, ca fiind o biserică romano-catolică, fără referire la istoria actuală a bisericii și la cercetarea arheologică care a fost făcută până în prezent, ceea ce reprezintă încă un exemplu trist al tendinței acestei regiuni de a modifica faptele istorice

Eparhia s-a adresat deja Ambasadei Germane, cu privire la aceste nepotriviri și, în plus, intenționează să întrunească de urgență Comisia pentru zonele speciale de protecție implicate, din care face parte și Eparhia de Raška-Prizren. În cooperare cu OESC și Oficiul UE, este foarte important ca toate faptele să fie identificate în mod corespunzător și ca acest proiect de restaurare a ruinelor Bisericii să fie readus în conformitate cu legea. În lipsa acestui lucru, orice măsuri suplimentare luate în legătură cu acest proiect, în această locație, sunt ilegale.

Biserica Sfântul Nicolae a fost excavată în anii 1950 și 1960, iar în timpul acestor săpături au fost găsite numeroase inscripții și figurine de piatră, care demonstrează clar originea Bisericii și stilul ei. Mai multe morminte s-au găsit pe sit-ul Bisericii, care au fost deschise de atunci, iar osemintele au fost mutate la Priština, fără înștiințarea prealabilă a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Poziția fermă a Eparhiei, este aceea că orice fel de lucrări de conservare a sit-ului, alături de modul în care este prezentat acest patrimoniu cultural, se pot face numai ținând seama de lucrările arheologice deja realizate și de cooperarea deplină cu experții sârbi respectabili pe care îi folosește Eparhia. Orice fel de politizare a moștenirii culturale, mai ales o schimbare unilaterală a faptelor istorice, este complet inacceptabilă și contraproductivă.

Toate cercetările efectuate pe Biserica Sfântul Nicolae și asupra istoriei sale sunt prezentate în detaliu în cartea “Biserica Sfântul Nicolae – Catedrala Novo Brdo” de către arheologii Mark Popović și Igor Bjelić, publicată în limba sârbă și în limba engleză în Belgrad, în 2018. Pe baza numeroaselor surse istorice și arheologice citate, fotografii ale locației, artefacte excavate, desene și posibile reconstrucții ideale ale bisericii, putem obține, pentru moment, cea mai completă imagine a Bisericii Catedralei Novo Brdo.

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, a documentului emis de: Biroul Eparhial de Raška-Prizren
Prizren-Gračanica, 6 iunie 2019

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.