publicat în: Arhivă

MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946 – o nouă apariție. Autor Monografie: Învățătoarea Stana C. IUREȘ

O nouă carte a apărut de curând, sub semnătura Învățătoarei Stana C. IUREȘ, intitulată: MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946. Cartea se înscrie în colecția “Monografii din prima jumătate a secolului XX” – Editura Editgraph, 2019. Ediția este îngrijită de Pr. Marian Aurelian Mihalache, colecția amintită apărând sub îngrijirea Pr. Adrian Lucian Scărlătescu, slujitor al Catedralei din Urziceni.

Lucrarea, care a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, prezintă localitatea Movilița așa cum era ea în anul 1946, când aparținea de Județul Ilfov., autoarea predând la școala din localitate în acea perioadă.

Conform specificațiilor pe care ni le-a oferit Pr. Adrian Lucian Scărlătescu, dupa publicarea transcrierii lucrării originale – cu note si explicații – Monografia MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946 aduce elemente istorice noi, dintre care cel mai important este acela referitor la faptul că “Primul locxaș de închinare exista [în localitate / LO] cam pe la anul 1883, o capelă făcută în cimitirul Movilița Veche, în apropiere de sat…”, despre care se presupunea, până acum, ca s-ar fi construit în 1893.

Este vorba despre prima monografie a localității Movilița, care astăzi se află în Ialomița, iar un alt element de noutate este o listă cu nume de locuitori din Chiroiu, Dridu, Fierbinți și Moldoveni – localități învecinate – așezați în 1882 și 1892 ca întemeietori ai satelor Movilița Veche și, respectiv, Movilița Nouă.