Sărbătoarea hramului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Sărbătoarea hramului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ocazionată de minunata readucere a Sfintelor Sale Moaște, din Polonia în Suceava – 24 iunie, la Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul – se desfășoară astfel: mii de credincioși, în special din Moldova și Transilvania se adună la Catedrala Mitropoliei Vechi din Suceava, purtând în mâini flori de câmp, spice de grâu, crengi de tei și de brad, pe care le lasă la racla Sfântului.

Aceasta reamintește ceea ce s-a întămplat în anul 1783, când după un secol în care s-au aflat în străinătate, Sfintele Moaște erau întâmpinate în țară – iar ele au străbătut Moldova de nord timp de aproape trei luni, după cum istorisea Pr. Arhimandrit Ioanichie Bălan – de clopotele bisericilor care sunau peste tot, de salvele de tun și de sătenii care ieșeau cu mic și mare în cale, cu făclii și flori în mâini, într-o bucurie generală.

Pelerinajul începe în dimineața zilei de 23 iunie, când se scot Sfintele Moaște în procesiune, așezându-se în baldachinul de sub teii din curte. În seara de ajun se face Slujba Privegherii, afară, până spre miezul nopții. Apoi, credincioșii, grupați pe zone și sate, stau de veghe pe iarbă până dimineață, unii rugându-se și în biserică, iar alții înconjurând în genunchi Catedrala, sau cântând – sunt unii dintre aceștia care cântă melodii compuse chiar de ei înșiși – așteptând la rând să se închine și la Sfintele Moaște.

În dimineața hramului se sfințește Agheasma, se face Sfântul Maslu, după care se săvârșește Sfânta Liturghie Arhierească, tot în curte. Sfintele Moaște revin în biserică la ora 4 după-amiaza, prin tradiție racla fiind purtată pe brațe doar de către maramureșenii care timp de 24 de ore s-au învrednicit stând de veghe în rugăciune și nemâncând nimic până la așezarea Sfintelor Moaște în biserică.

Sfinte Mucenice Ioane, mult pătimitorule, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.