Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel: Făcând acestea, nu veţi greşi niciodată!

“Să vă ţin treji, prin aducerea aminte”*: Astăzi, a început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care durează până inclusiv vinerea viitoare, sâmbătă 29 iunie 2019 fiind ziua specială de serbare a celor doi mari Sfinți. În ce privește postul alimentar, în această perioadă nu se consumă carne, lactate și ouă, și nici pește, untdelemn și vin, bineînțeles sub rezerva îndemnului fiecărui duhovnic personal după caz.

Excepție fac ziua de astăzi, sâmbătă 22 iunie (Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul), ziua de Duminică 23 iunie și de luni 24 iunie (Năsterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul), în care, fiind zile de sărbătoare, există dezlegare la ultimele trei categorii de produse dintre cele amintite mai sus, adică la pește, untdelemn și vin.

Pe lângă postul alimentar, însă – fără ca una să o excludă cumva pe cealaltă, căci una fără de cealaltă nici nu se poate – și mai important este că aceeași perioadă (de această dată fără vreun tip de “dezlegare”) este destinată sporirii duhovnicești și, pentru asta, curățirii de patimi, pentru ca Duhul Sfânt să poată sălășlui în inimile credincioșilor, în acea măsură a dispoziției fiecăruia de a se întreprinde această curățire, astfel încât aceștia să participe la lucrarea lui Dumnezeu în lume.

“Pentru aceasta, puneţi şi din partea voastră toată sârguinţa şi adăugaţi la credinţa voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoştinţa, la cunoştinţă: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; la evlavie: iubirea frăţească, iar la iubirea frăţească: dragostea.
Căci dacă aceste lucruri sunt în voi şi tot sporesc, ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoaşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Iar cel ce nu are acestea este slab văzător şi orb şi a uitat de curăţirea păcatelor lui de demult.”*

(KSLCătălin, pentru Lăcașuri Ortodoxe

O invitație la trezvie, la începutul Sfântului Post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 2019)

“Pentru aceea, fraţilor, siliţi-vă cu atât mai vârtos să faceţi temeinică chemarea şi alegerea voastră, căci, făcând acestea, nu veţi greşi niciodată. Că aşa vi se va da cu bogăţie intrarea în veşnica împărăţie a Domnului nostru şi Mântuitorului Iisus Hristos.
Drept aceea, vă voi aminti pururea de acestea, cu toate că le ştiţi şi sunteţi întăriţi întru adevărul în care staţi.Socotesc, dar, că este drept, câtă vreme sunt în acest cort, să vă ţin treji, prin aducerea aminte,”* (*A doua Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 1; 5-13, unul dintre cei doi mari Sfinți pentru a căror sărbătorire se pregătesc credincioșii în această perioadă de post).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.