Doi monahi sfinți, atacați de tâlhari la întoarcerea lor din Athos

La întoarcerea lor din Sfântul Munte Athos, monahul Gherontie și ucenicul și fiul său duhovnicesc ierodiaconul Grigorie, ambii de la Mânăstirea Neamț, au fost atacați de tâlhari. Ca urmare, monahul Gherontie, iubit și urmat de ucenicul său pentru smerenia și blândețea inimii lui, a fost ucis în apropierea Dunării, iar ierodiaconul Grigorie, după ce l-a îngropat peste Dunăre, la o mânăstire, avea să se întoarcă îndurerat și singur la mânăstirea din Moldova. Era în anul 1812, iar după 7 ani a reușit să îi aducă osemintele în țară. Împreună traduseseră din limba greacă operele Sfinților Părinți și tot împreună reînființaseră tipografia Mitropoliei din București…

Peste doar 8 ani, părăsea Moldova, călăuzit de Harul Duhului Sfânt, și se stabilea în Mânăstirea Căldărușani, iar după doar trei ani a fost hirotonit Episcop și, pentru dragostea și înțelepciunea sa, ales Mitropolit al Țării Românești, supranumit, de acum,: “Dascălul”.

Ziua de 22 iunie este ziua de cinstire specială rânduită în Calendarul Ortodox a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, ale cărui sfinte moaște se află întregi în Sfânta Mânăstire Căldărușani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.