Reacție a credincioșilor sârbi împotriva unei noi legi propuse de Statul Muntenegrean prin care pot fi confiscate proprietățile Bisericii canonice Sârbe

Credincioșii ortodocși din Muntenegru, aparținând Bisericii Ortodoxe canonice a Serbiei, au manifestat sâmbătă, în fața Catedralei Învierii din Podgorica, în urma unui apel al Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru și Littoral (al Bisericii Sârbe), împotriva persecutării care au loc la adresa lor, în special printr-un nou proiect de lege propus prin care statul să poată confisca proprietățile Bisericii Serbiei și să le transfere Bisericii schismatice a Muntenegrului (video).

Merită reamintit că o problemă asemănătoare a născut reacții identice și în Ucraina, acolo unde Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică de sub Patriarhia Moscovei a raportat de mai multe ori astfel de confiscări în favoarea noii Biserici Ucrainene a cărei autocefalie a fost acordată de Patriarhia Ecumenică.

Și în Ucraina au existat, de asemenea, propuneri de adoptare a unor noi legi care să faciliteze astfel de transferuri, despre care am relatat în paginile noastre. Totodată, în ultimul timp, mai multe voci susțin că Patriarhia Ecumenică ar putea recunoaște în curând, după cum a procedat în Ucraina, Biserica schismatică din Muntenegru, cel mai mare impediment posibil rămânând însă faptul că în prezent aceasta este condusă de “Mitropolitul” Mihailo Dedeić, care a fost destituit, excomunicat și anatemizat în timp ce slujea ca preot chiar al Patriarhiei de Constantinopol, în Italia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.