Curtea Supremă a Israelului a respins recursul Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Ierusalimului

Curtea Supremă a Israelului a respins recursul Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Ierusalimului, de blocare a vânzării a trei clădiri aparținând acesteia, situate în orașul vechi al Ierusalimului, achiziționate de către organizația evreiască Ateret Cohanim. Potrivit deciziei Curții din 10 iunie, proprietățile în recurs ale Patriarhiei au fost cumpărate legal de intermediari străini care acționează în numele Ateret Cohanim. Astfel a fost confirmată decizia Curții districtuale din Ierusalim, emisă acum doi ani.

Patriarhia, împreună cu liderii Bisericilor (mai ales cel al Patriarhiei Latinilor) din Ierusalim, într-un document comun, acuzau, în 2017, că prin decizia Curții din Ierusalim de recunoaștere a achizițiilor proprietăților de către Ateret Cohanim, are loc o încercare sistematică de slăbire a prezenței creștine în Țara Sfântă.

Scandalul inițial, care implica vânzări de proprietăți și care a lovit Biserica Grec-Ortodoxă din Ierusalim în 2004-2005, în cele din urmă a dus la alungarea Patriarhului Irineu I și înlocuirea acestuia cu actualul Patriarh Teofil al III-lea. Proprietățile în discuție sunt: Hotelul Petra, pe o durată de 99 de ani, pentru 500.000$, Hotelul Imperial, pentru 1.25 milioane $ și Beit Azmiya, pentru 55.000$. Ele au fost vândute către 3 companii imobiliare străine separate, în colaborare cu Ateret Cohanim, care se ocupă de achiziționarea de proprietăți deținute de arabi în Ierusalimul de Est.

În acel moment, Patriarhul Irineu a negat inițial valabilitatea vânzărilor, iar ulterior a dat vina pe Nicholas Papadimas, directorul financiar al Bisericii, care n-ar fi obtinut autorizarea Bisericii ci ar fi fost mituit de Ateret Cohanim să vândă locațiile cu mult sub valoarea lor de piață. Vânzările au devenit publice în 2005, iar Patriarhul Irineu a fost înlăturat din funcție, de Sfântul Sinod al Ierusalimului, cu aprobarea Primaților ortodocși întruniți la Constantinopol.

Tribunalul districtual a respins actiunea noului Patriarh, Teofil, pe motiv că Patriarhul Irineu a avut permisiunea de a efectua vânzări, iar Papadimas actionând ca mandatar al său. În recursul la Curtea Supremă, Tribunalul districtual a respins acuzațiile de corupție. Având în vedere decizia Curții Supreme, cele trei societăți afiliate Ateret Cohanim dețin acum mare parte din intrarea în orașul vechi în cartierele Poarta Jaffa și Bab a-Khuta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.