publicat în: Arhivă

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru: Președintele Dukanovic încearcă să conducă Biserica

Pe 8 iunie, Președintele Muntenegrului, Đukanović, la o reuniune a partidului său, a acuzat Biserica Ortodoxă Sârbă, ai cărei membri constituie marea majoritate a creștinilor din Muntenegru, că împiedică ambițiile europene ale societății și încearcă să mențină monopol religios în țară. Anterior, Dukanovic a declarat că puterea muntenegreană, ca și în cazul Ucrainei, va solicita autocefalie pentru “Biserica Muntenegrului”, care nu este recunoscută.
“Am fost uimit de ceea ce am auzit de la Președintele muntenegrean, care este moștenitorul puterii comuniste și care spune cu voce tare și clar că este ateu. Protestează împotriva amestecării Bisericii în politică, dar în același timp încearcă să fie cap al Bisericii, să-și creeze Biserică. Este pentru prima dată în istorie când un ateu își creează o Biserica”, a declarat Mitropolitul pentru Radio-Televiziunea Sârbă, citat de revista Pravoslavie.
Comentând declarațiile lui Đukanović, potrivit cărora Biserica Ortodoxă Sârbă susține ideea de “Marea Serbie”, Mitropolitul a mai spus: “Nu are legătură cu Marea Serbie; Mitropolia de Muntenegru, la referendum [din 2006 privind independența Muntenegrului] – și dl Đukanović știe asta – a declarat că va accepta independența dacă oamenii votează în favoarea ei”.

Într-un interviu anterior acordat Agenției Tass, Mitropolitul Amfilohie reamintea că proiectul așa-numitei „Biserici din Muntenegru“ a venit de pe timpul regimului comunist. Mitropolitul a mai precizat: „Singurul care a recunoscut “Biserica Muntenegreană” este [Filaret] Denisenko [Patriarhul onorific al noii Biserici din Ucraina de sub Patriarhia Constantinopolului / LO]. Acum, ei speră să o recunoască și Constantinopolul, dar este absolut imposibil pentru că Dedeić, care este șeful așa-numitei Biserici din Muntenegru, care a fost preot al Patriarhiei de Constantinopol la Roma, a fost redus la starea de laic, din cauza faptelor sale. De asemenea, nu poate fi vorba despre o astfel de recunoaștere”.