Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (de sub Patriarhia Rusă) despre situația din Ortodoxia ucraineană și mondială

“1. Menționăm că ideea de depășire a schismei ecleziale din Ucraina prin acordarea Tomosului de Autoceaflie fracțiunilor ecleziale non-canonice („Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Kievului“ și „Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei“) este eronată. Nu există Biserici Ortodoxe locale care să fi recunoscut acest act ilegal al Patriarhiei de Constantinopol, și o parte importantă a Bisericilor locale, în special Bisericile din Antiohia, Rusia, Cipru, Serbia, Polonia, Albania, Țările Cehă și Slovacă, sub diferite forme, și-au exprimat deja dezacordul față de deciziile Patriarhiei de Constantinopol.

Bisericile locale au afirmat, de asemenea, că nu au recunoscut „Biserica Ortodoxă a Ucrainei“ nou creată; ele nu recunosc valabilitatea hirotonirii episcopale în această structură și interzic clerului lor să aibă vreo rugăciune comună și coslujire liturgică cu reprezentanții acesteia. Astfel, „primirea“ nu a avut loc, adică acceptarea de către Ortodoxia Mondială a acestor acte ale Patriarhiei Constantinopolului care a încercat să legalizeze schisma de facto. Drept urmare, legalizarea schismei nu este calea prin care se poate realiza unitatea eclezială. Reamintim că, în conformitate cu tradiția istorico-canonică a Bisericii, autocefalia nu este acordată decât unei singure Biserici în limitele unui stat concret, și nu unei părți a acesteia care s-a desprins de corpul eclezial.

2. Trebuie recunoscut faptul că argumentele istorice și canonice, citate de Patriarhia Ecumenică, în ceea ce privește propriul său drept și posibilitatea de imixtiune în problemele altei Biserici locale, sunt nefondate, artificiale, inventate și contrazic Canoanele Bisericii. Prin urmare, Patriarhia de Constantinopol nu are dreptul să intervină în viața eclezială a Ucrainei. Actele și argumentele Patriarhiei Constantinopolului au ridicat ilegal anatema asupra principalului responsabil pentru schisma eclezială, Filaret Denisenko, și au recunoscut, totodată, ierarhia „Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale”, din care este absenta în totalitate succesiunea apostolică, demonstrând că, în Fanar, nu se înțelege pe deplin natura a ceea ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în mediul ortodox din Ucraina. De fapt, Filaret Denisenko a fost anatemizat, nu pentru că el aspira la autocefalie, așa cum se spune în Patriarhia de Constantinopol, ci din cauza unei vieți imorale, a păcatului greu, nepocăit, al schismei în Biserică, creând o ierarhie schismatică și o structură paralelă cvasi-eclezială, de-a lungul întregii sale existențe opunându-se și continuând sub un alt nume să lupte cu Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică, și amenințând acum, de asemenea, cu distrugerea unității dintre Bisericile Ortodoxe locale.

3. Trebuie remarcat faptul că actele Patriarhiei de Constantinopol din Ucraina au dat o mare lovitură Ortodoxiei ucrainene și au devenit o amenințare la adresa unității pan-ortodoxe. Considerăm că Patriarhia Constantinopolului și, în calitate personală, Patriarhul Bartolomeu, trebuie să recunoască eroarea lor și să lucreze la reparea ei. Corectarea acestui mod de eroare ar putea fi revocarea Tomosului, chemarea schismaticilor la pocăință în ce privește păcatul schismei și convocarea unei reuniuni pan-ortodoxe pentru a rezolva problema sinodalității în chestiunea Bisericii Ucrainene.

4. Realitatea eclezială din Ucraina demonstrează că, pentru creștinii ortodocși, Tomosul nu a adus nici unitatea, nici pacea, nici liniștea, așa cum au promis, de un an de zile, inițiatorii acestei idei în cercurile ecleziastice și de Stat. În schimb, roadele Tomosului sunt violența, opoziția, lacrimile și suferințele credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Toate aceste fapte mărturisesc că simpla legalizare a schismei nu-i schimbă pe schismatici, care rămân ostili și agresivi față de Biserică. Doar pocăința schismaticilor și recunoașterea sinceră a greșelilor lor înaintea Bisericii și întoarcerea lor la aceasta pot aduce pacea și unitatea vieții ecleziale a Ucrainei.

5. Violența, discriminarea și încălcarea drepturilor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene se află deja în sfera de atenție a organizațiilor internaționale pentru drepturile omului. În parte, acest lucru a fost reluat în ultimul raport al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului. Aceste încălcări ale drepturilor, care sunt adesea susținute de reprezentanți ai autorităților locale, subminează Statul nostru în lume. Violența, confiscarea bisericilor noastre și alte acțiuni ilegale nu conduc la uniune eclezială în Ucraina. Aceasta este o viziune greșită și trebuie să existe curajul de recunoaștere a greșelii. Cerem cu respect față de reprezentanții actualei puteri să oprească incitarea artificială la schimbarea ascultării parohiilor noastre, deoarece printre clerul și clericii noștri nu există o astfel de solicitare internă. Considerăm că această campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, interzicerea prezenței Bisericii noastre în armată, încercările de a schimba numele Bisericii noastre prin forță și alte acte similare îndreptate împotriva Bisericii constituie o faptă strategică a autorităților în domeniul politicii interne și al stabilității statale.

6. O îngrijorare deosebită provine din procesul penal împotriva Protopopului Victor Zemlianoï, din Eparhia de Rovno. Pentru prima dată după independența Ucrainei, un preot care apără drepturile credincioșilor și libertatea de mărturisire este urmărit penal, fără fundament, și acuzat de incitare la ură religioasă.

7. Cerem autorităților Statului să nu se amestece în treburile bisericești, să nu contribuie, prin acțiunile lor, la instigarea la ură religioasă, să anuleze cerințele Legii ucrainene nr. 2673-VIII din 17/01/2019 privind schimbarea numelui Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ca fiind neconstituțională și în contradicție cu standardele legii ucrainene și internaționale și cu principiile drepturilor și libertăților omului, și, de asemenea, să nu contribuie la confiscarea parohiilor din Biserica noastră prin reînregistrare ilegală. Domnul să le dea conducătorilor puterea de a nu crea discordie în societate, ci de a păstra pacea, calmul și armonia între toți cetățenii țării.

8. Ne adresăm reprezentanților noii structuri “Biserica Ortodoxă Ucraineană”, printr-un apel la amintirea cuvintelor lui Hristos, că tocmai dragostea aproapelui este semnul distinctiv al adevăraților creștini (vezi Ioan 13,35). Cu cât mai multă violență din partea noastră față de credincioșii noștri, cu atât mai mult va fi posibilă înlăturarea perspectivei de restabilire a unității ecleziale în Ucraina. Noi acceptăm cu răbdare creștină, faptul că vă însușiți bisericile noastre, prin implicarea parlamentarilor politici, guvernamentalilor, uneori chiar, că expulzați comunitățile noastre în stradă, după care enoriașii sunt forțați să se roage în aer liber sau în spații care au fost adaptate. “Ocărâţi fiind, binecuvântăm. Prigoniţi fiind, răbdăm. Huliţi fiind, ne rugăm.” (1 Corinteni 4: 12-13). În această răbdare, ne rugăm cu umilință și așteptăm timpul care va veni, când dragostea creștină va depăși ura, răutatea, ostilitatea. Să vă putem întâlni, apoi, pe pragul Bisericii, și să vă putem îmbrățișa ca frați și surori, întorși acasă.

9. Ne exprimăm recunoștința față de Bisericile Ortodoxe locale care au acționat deja pentru a susține ordinea canonică a Bisericii și care nu sunt de acord să legalizeze schisma. De asemenea, mulțumim preoților și credincioșilor care, după ce și-au pierdut bisericile, și-au păstrat fidelitatea față de Biserică. Facem apel la clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, de a ajuta și de a oferi sprijin preoților și comunităților ale căror biserici au fost confiscate, amintindu-ne cuvintele Apostolului Pavel: „Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos. “(Galateni 6: 2).

10. În aceste zile mîntuitoare ale Sfântului și Marelui Post, traversând deja jumătate din drumul spre marea sărbătoare luminoasă a Învierii lui Hristos, vă cerem tuturor să ne rugăm ca Domnul să păstreze unitatea Sfintei Ortodoxii, să ne întărească în poziția noastră neclintită pentru Adevărul lui Dumnezeu, să dăruiască pace, calm și înțelegere Statului nostru Ucrainean și să ne binecuvânteze pe toți!”

( https://news.church.ua/2019/04/03/zayavlenie-svyashhennogo-sinoda-ukrainskoj-pravoslavnoj-cerkvi-o-situacii-v-ukrainskom-i-mirovom-pravoslavii/?lang=ru )

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.