publicat în: Arhivă

Nouă declarație a Mitropolitul Callistos Ware, vizavi de situația Ortodoxiei din Ucraina

Într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean „Inter“ – citat și transcris în limba franceză de revista Orthodoxie – de Mitropolitul Callistos Ware de Diocleia (din Patriarhia Constantinopolului), acesta a declarat:

„Situația actuală din Ucraina, în opinia mea, este într-adevăr foarte gravă și nu numai creștinii ortodocși din Ucraina sunt îngrijorați. Această situație se referă la întreaga Biserică Ortodoxă. Știm că, în prezent, există o schismă între Patriarhia de Constantinopol și Patriarhia Moscovei. Ele nu sunt în comuniune. Patriarhia Constantinopolului a acordat, așa cum pretinde, autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar ea nu este recunoscută, nici de Moscova, nici de vreo altă Biserică Ortodoxă. Niciuna nu a sprijinit Patriarhia de Constantinopol. Acum, Patriarhia Moscovei a încetat comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol. Noi, de partea Patriarhiei din Constantinopol, nu am rupt comuniunea euharistică cu nimeni, dar situația este foarte gravă.

De asemenea, în opinia mea – nu cea a Patriarhului – respectându-l profund pe Patriarhul Bartolomeu, nu sunt de acord cu decizia sa. Este destul de clar că, de peste 300 de ani, Ucraina a făcut parte din Biserica Rusă. Este un fapt istoric, nu putem schimba trecutul. De aceea, cred că a fost greșit ca Patriarhia Constantinopolului să intervină în treburile teritoriale ale Bisericii Ruse.

Sunt foarte îngrijorat de utilizarea forței și cred că nu vom ajunge la o soluție prin violență sau opresiune. Pentru mine ar fi un dezastru și un scandal mare în cazul în care, spre exemplu, ar fi expulzați cu forța călugării din Lavra Peșterilor din Kiev sau Poceaev. Sper și mă rog ca acest lucru să nu se întâmple.

Care este calea pentru o soluție? Ambele părți, Patriarhia de Constantinopol și cea a Moscovei, au luat o poziție diametral opusă, deci cum să găsească un compromis? Nu am o idee clară despre cel mai bun mod de a ajunge la o soluție, dar ar putea exista o discutare a problemelor din Ucraina, la o reuniune pan-ortodoxă a Primaților. S-ar putea chiar convoca un nou Sfânt și Mare Sinod, precum cel care a avut loc în Creta în 2016 și la care, din păcate, Biserica Rusă nu a fost reprezentată. Dar, noi am putea reconvoca Sinodul și, sper că prin Harul lui Dumnezeu, ar participa.

Noi numim Biserica Ortodoxă “sobornicească”, “sobornaya”, iar “sobornost” este respectarea celuilalt, capacitatea de a-l asculta pe celălalt. De aceea, să ne ascultăm reciproc, în onestitate și adevăr, dar cu dragostea lui Hristos”.