Sfinții Montanus și Maxima sunt sărbătoriți astăzi la Halmyris, în singurul lăcaș ortodox din țara noastră care poartă acest hram

In ziua de 26 martie a fiecărui an, în Delta Dunarii au loc evenimentele deosebite, la Manastirea Halmyris – zona Murighiol, Tulcea, ridicata in imediata apropiere a sit-ului arheologic a carui exploatare, efectuata de o echipa condusa de Prof. Mihail Zahariade, a scos la lumina ramasitele unei basilici istorice si cele mai timpurii moaste de sfinti, intregi, descoperite la noi in tara: Sfintii Mucenici Epictet si Astion.

La momentul in care echipa de arheologi declarase finalizate lucrarile, sfintele moaste nu fusesera inca descoperite, numai ca, printr-o minune dumnezeiasca – asa dupa cum recunoaste intreaga echipa de cercetatori si arheologi – o placa de piatra avea sa se prabuseasca singura, exact in ziua Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului – zi de sarbatoare, in care nu se lucra – peste cripta care adapostea de aproape 2000 de ani aceste sfinte relicve. In interiorul criptei, pe langa sfintele moaste, avea sa se descopere, spre surprinderea si incantarea arheologilor si a Bisericii, o inscriptie clara prin care se dovedea maretia descoperirii: Sfintii Epictet si Astion, din primii ani ai Crestinismului, se odihneau in aceasta Cetate a Halmyrisului. Cei doi sfinti sunt serbati in Biserica Ortodoxa Română, în data de 8 iulie a fiecarui an, zi de mare sarbatoare in aceasta unica manastire care adăpostește permanent sfintele moaste întregi ale celor doi mari sfinți.

Anii au trecut, din 2001 – anul in care descoperirea cu rasunet international a avut loc – iar alaturi de fosta basilica – ale carei ramasite prezinta vizitatorului o sectiune perfecta si completa intr-un plan orizontal, in cadrul sfantului lacas ortodox istoric, cu o vedere clara minunata de ansamblu, a altarului si absidelor acestuia – continua constructia inceputa inca de pe atunci, a unei biserici marete – o catedrala inchinata celor doi sfinti. In prezent, constructia se afla la nivelul cupolelor.

Astăzi, însă, 26 martie 2019, Pr. Protos. Iov, staretul Sfintei Manastiri Halmyris, va fi alături de sfinti la evenimentele speciale organizate cu ocazia celui de-al doilea hram al Manastirii: Sfintii Montanus-preotul si sotia sa Maxima. Hramul este unic intre lacasurile ortodoxe existente la noi in tara. Sfanta Manastire se afla in Episcopia Tulcei, iar la marea sarbatoare este așteptat să participe Ierarhul locului, Preasfintitul Parinte Episcop VISARION, slujind in cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti, alaturi de un sobor de preoti și de numeori laici.

De asemenea, aseara, de la ora 19:00, la demisolul finalizat a fost oficiata Slujba Vecerniei Mari cu Litie, in cinstea celor doi sfinti. Despre acești cei doi sfinti, staretul sfintei manastiri ne-a istorisit:

“Preotul daco-roman Montanus si sotia sa Maxima, din cetatea Singidunum (Belgradul de astazi), locuita in acea perioada de daco-romani, au fost martirizati de persecutorii care slujeau lui Diocletian, mucenicia lor fiind consemnata in Martirologii.

Sfintii marturisitori ai Lui Hristos au fost inecati in apele raului Sava, dar valurile involburate le-au adus trupurile la mal, in mainile credinciosilor, care s-au ingrijit sa fie cinstite cum se cuvine”

Anul 2018-2019 a fost decretat la nivel internațional Anul Sfinților Mucenici Epictet și Astion. REAMINTIM: Astfel, Catedrala din Halmyris – Murighiol, dedicată Sfinților Mucenici Epictet și Astion, aflată sub juridicția canonică a Episcopiei Tulcii, devine Centrul de Pelerinaj Cultural European al Anului 2018/2019, sfântul lăcaș aflându-se însă încă în fază de construcție și așteptând participarea tuturor credincioșilor (poți ajuta și tu, prin depunere în CONT bancar Mânăstirea ortodoxă Halmyris: RO21RNCB0256127859640001 / CIF: 14797706 / Murighiol, Tulcea).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.