Iconografii din Kursk (Rusia) au început lucrările de reconstituire a Icoanei Sfinților Martiri Serghie și Vah. Pentru mai mult de opt secole, icoana s-a păstrat într-una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Siria, dar a fost distrusă de rebeli. Informația a fost oferită de canalul rusesc TV Kultura, fiind citată de publicația Pravoslavie. Înregistrarea video a materialului poate fi văzută la (adresa).

Ținutul străvechi al Siriei este unul apostolic, al profeților, al lăcașurilor sfinte. Unul dintre eaceste lăcașuri se află în orașul Maaloula, fiind vorba despre Biserica Sfinților Serghie și Vah, soldați romani și creștini în ascuns care au fost martirizați în timpul persecuției împaratului Maximian.
“În 2013, când orașul Maaloula a fost luat de una dintre grupurile ‘moderate de opoziție’, așa cum sunt numite în Occident, rebelii’Al-Nusra’ au început să distrugă mănăstirile, bisericile, între care și cea a Sfinților Mucenici Serghie și Vah. Multe odoare sfinte care se aflau acolo au fost profanate. Acesta este modul în care s-a pierdut și o icoană, pe care încercăm să o recreăm”, a declarat Protopopul Alexandru Filin, care conduce Departamentul de Iconografie al Seminarului din Kursk.
Atelierul iconografic Sfântul Andrei Rublev, al Bisericii Sfânta Treime din Kursk, a început să reconstituie această icoană din secolul al XIII-lea, care a fost pierdută. Lucrarea de bază este realizată de Stanislav Proskurin, care pictează icoane de 17 ani. Pentru el, reconstituirea unui obiect sfânt pierdut reprezintă o lucrare comună, care necesită o formă particulară de spirit:
“De rugăciune și spiritualitate. Este o slujbă responsabilă. Ea nu poate fi abordată ca de un artist obișnuit, atunci când are el inspirație. Aici, trebuie să ai o dispoziție duhovnicească. Studiem viața sfântului, pentru că trebuie să o transmitem prin reprezentare, trebuie să o simțim din această reprezentare”, spune iconograful Stanislav Proskurin.
Reconstituind după fotografii lucrările marilor maeștri iconografi, iconografii din Kursk lucrează conform tradițiilor (erminiilor) iconografiei rusești și bizantine. Ei folosesc culori naturale.
“Pregătirea planșelor propriu-zise trebuie făcută cu rugăciunea în minte. Fie că este vorba de suport, de culoare sau de levkas [mixtura albă de bază, asemănătoare ipsosului / LO], totul trebuie făcut cu rugăciune”, adaugă iconograful Ecaterina Volobieva.
Finalizarea lucrării a fost planificată pentru aprilie. După aceea, Sfinții Serghie și Vah se vor întoarce acolo unde este nevoie de sprijinul lor duhovnicesc, în Siria.