Discuție între Patriarhul sârb și conducerea Statului, despre platforma adoptată de albanezii din Kosovo și Metohia

Patriarhul sârb Irineu l-a primit, în data de 10 martie 2019, pe Președintele sârb Alexander Vučić, la reședința patriarhală din Belgrad.

La întrunire au participat, de asemenea, membrii Sfântului Sinod: Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana, Episcopul Irineu de Backa, Episcopul Ioan de Šumadija și Episcopul Milutin de Valjevo. Pe lângă Președinte, Guvernul Sârb a fost reprezentat de dna Ana Brnabic, din calitatea sa de Prim-Ministru (prima femeie și prima persoană aparținând comunității LGBT în această funcție), Ivica Dacic, prim-viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe, și dl Nikola Selaković, secretar general al Președintelui Republicii Serbia.

Președintele Vucic i-a informat pe Patriarh și pe membrii Sfântului Sinod cu privire la conținutul platformei adoptate de albanezii din Kosovo și Metohija, care are consecințe periculoase, atât pentru continuarea negocierilor dintre Belgrad și Pristina, cât și pentru poporul sârb din Kosovo și Metohija.

Președintele i-a mai informat, de asemenea, pe interlocutorii săi, despre situația dificilă din provincia sudică a Serbiei, și a mulțumit Patriarhului și Episcopilor, care împărtășesc preocupările și responsabilitățile de gestionare a țării.

În întâlnirea sa cu reprezentanții presei, de după întrunire, Patriarhul Irineu a subliniat că situația din Kosovo și Metohija este mai dificilă și complexă cu fiecare zi, dar este bine că Biserica și conducerea Statului se află de aceeași parte.

“Este esențial să avem aceeași idee despre această problemă și cum să reacționăm în aceste condiții”, a spus Patriarhul, care consideră că astfel de întâlniri sunt foarte utile.

“Este de dorit ca acestea să fie cât mai frecvente posibil. Mai ales atunci când apar probleme, așa încât am căutat cea mai bună soluție și am determinat poziția Bisericii și a Statului”, a conchis primatul Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.