Scrisoarea oficială a Patriarhiei Moscovei către Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe de tradiție rusă din Europa de Vest

Antetul actului original / Orthodoxie.com

Vă oferim mai jos traducerea scrisorii ÎPS Antonie, Arhiepiscop de Viena și Budapesta, șef al Departamentului de administrare patriarhal pentru instituțiile din străinătate, transmisă în numele Patriarhului Chiril al Moscovei, Arhiepiscopului Ioan de Charioupolis, publicată în exclusivitate de publicația franțuzească Orthodoxie. În scrisoare sunt expuse propunerile Bisericii Ortodoxe Ruse către Arhiepiscopie. Scrisoarea a fost citită de Arhiepiscopul Ioan, la Adunarea Generală Extraordinară a Arhiepiscopiei, după ce s-a votat împotriva dizolvării Direcției eparhiale a Uniunii asociațiilor ortodoxe rusești din Europa de Vest. Actul original poate fi văzut la (adresa).

”Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioan de Charioupolis
Înaltpreasfinția Voastră,

Împreună cu salutul meu cordial și urările de bună sănătate și binecuvântare din partea lui Dumnezeu asupra lucrării Voastre pastorale, Vâ informez prin prezenta, despre primirea de către Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, a scrisorii dumneavoastră în care menționați chestiunea viitorului Arhiepiscopiei parohiilor rusești din Europa de Vest. În plus față de scrisoarea pe care Sanctitatea Sa a trimis-o pe 12 decembrie 2018, Sanctitatea Sa m-a rugat să Vă transmit următoarele.

Biserica Ortodoxă Rusă a considerat întotdeauna drept temporară ruptura plinătății unității cu entitatea eclesială din Europa de Vest, condusă anterior de Mitropolitul Evloghie de binecuvântată amintire. Această diviziune a fost rezultatul unor circumstanțe tragice de persecutare și privare de libertate suferite de Biserica din Rusia.

În scrisoarea pastorală din februarie 1931, Mitropolitul Evloghie scria:

„Vom reveni la situația noastră precedentă, atunci când va fi restabilită autoritatea bisericească centrală recunoscută de toți, și de asemenea condițiile vieții normale a Bisericii Ortodoxe Ruse… Întreprinzând această călătorie, nu ne despărțim de mama noastră, Biserica Rusă, nu intrăm în schismă cu ea. Noi… nu încetăm să fim în unitate cu ea… Este doar o pauză temporară în relațiile administrative oficiale”.

Sanctitatea Sa Patriarhul Constantinopolului Fotie al II-lea, de asemenea, a subliniat în carta sa din 17 februarie 1931 natura temporară a atașamentului parohiilor ortodoxe rusești din Europa de Vest față de Patriarhia de Constantinopol. Succesorul său, Patriarhul Athenagoras, de asemenea, a amintit-o în scrisoarea sa către Arhiepiscopul Gheorghe, din data de 22 noiembrie 1965.

Așa încât, cu bucurie, Biserica Rusă este gata să restaureze solicitudinea sa pastorală la adresa comunităților de tradiție rusă din Europa de Vest, care se află sub omoforul dumneavoastră și ale căror origini sunt în Biserica Rusă.

Ca urmare a Adunării Generale Extraordinare a Arhiepiscopiei și ca răspuns la o scrisoare a Înaltpreasfinției Voastre, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse ar putea – dacă este necesar – să ia o astfel de decizie, bazată pe următoarele principii:

Coslujirea Înaltpreasfinției Voastre cu Sanctitatea Sa, de asemenea, cu clerul Arhiepiscopiei, ca lider, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, ar putea fi mărturia restaurării comuniunii și încoronarea solemnă, a acestei coslujiri, cu eliberarea Actului Patriarhal și Sinodal care reflectă principiile descrise mai sus.

Dragă Vlădica, Vă rog să comunicați conținutul acestei scrisori clericilor și laicilor care compun organismul Adunării Generale Extraordinare a Arhiepiscopiei. Sanctitatea Sa le transmite toată dragostea și binecuvântarea Sa.

Întru dragostea lui Hristos,
+ Antonie

Arhiepiscop de Viena și Budapesta, șef al Departamentului Administrației Patriarhale pentru Instituțiile din Străinătate”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.