Comunicatul oficial al Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa Occidentală, în urma Adunării Generale Extraordinare privind propunerea de auto-dizolvare

„Adunarea Generală Extraordinară a Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest, formată din toți membrii clerici și mirenii delegați ai parohiilor, s-a întrunit la Paris, pe 23 februarie 2019, pentru a delibera asupra deciziei Patriarhiei Ecumenice ‘de reorganizare a statutului exarhatului’, publicată în comunicatul din 29 noiembrie 2018 al Sfântului Sinod.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis să anuleze statutul de exarhat patriarhal, Arhiepiscopia trebuind să decidă în temeiul articolului 34 din Statutul Uniunii directoare eparhiale a asociațiilor ortodoxe rusești din Europa de Vest, dacă va dori sau nu va dori să pună capăt propriei sale existențe și, prin urmare, cele 120 de parohii ale sale să se subordoneze mitropoliților greci din Europa Occidentală.

Sub președinția IPS Ioan de Charioupolis, lider al Arhiepiscopiei, membrii Adunării au decis statutar, cu o majoritate de aproape 93% din voturi (191 din 206), ca Arhiepiscopia să nu se dizolve, ci să-și păstreze entitatea eclezială unită în forma sa originală (ca asociație fondată pe 26 februarie 1924, J.O., 02.28.1924, Nr 58, p. 2080).

Consiliul Arhiepiscopiei a luat act de decizia Adunării și va comunica rapid decizia sa Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și Sfântului său Sinod și va trimite o delegație la Fanar pentru înmâna personal scrisoarea.

Pentru moment, viața Arhiepiscopiei continuă ca și înaintea Adunării. În mod special, la slujbe, Arhiepiscopul îl comemorează pe Patriarhul Ecumenic, iar clerul parohial îl comemorează pe Arhiepiscop, potrivit regulii canonice.
O nouă Adunare va fi convocată ulterior, probabil în iunie.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.