Scrisoarea transmisă de Patriarhul sârb Irineu, Mitropolitului Onufrie al Bisericii Ucrainei

Patriarhul sârb Irineu

Patriarhul sârb Irineu a trimis următoarea scrisoare, în data de 14 februarie 2019, Mitropolitului Kievului, Onufrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei:

“Preafericitului Mitropolit Onufrie, al Kievului și al întregii Ucraine
Preafericirea Voastră,

Frate preaiubit întru Hristos și coslujitor, Noi am primit scrisorile Preafericirii Voastre, Nr. 1639 din 12 decembrie 2018 și Nr. 1705 din 24 decembrie 2018, prin care ne informați cu privire la cele mai recente evenimente care zguduie viața spirituală a Bisericii Ucrainene surori foarte încercată.

Cu milă și îngrijorare, am primit vestea procedurilor penale bazate pe minciuni, comise împotriva ierarhiei, clerului și credincioșilor Sfintei Voastre Biserici, precum și a perchezițiilor și presiunilor. Mai mult, drepturile fundamentale ale omului sunt încălcate în diferite moduri, pentru a-i forța pe oameni să se despartă de Biserica mamă și să se alăture fracțiunilor schismaticilor, care au sprijinul deplin al conducerii Guvernului Ucrainean și, din păcate, totodată, al Patriarhiei de Constantinopol, care a „rezolvat“ într-un mod non-canonic și non-frățesc problema veche din viața spirituală a Bisericii și a oamenilor din țara dumneavoastră.

După cum este deja cunoscut de Preafericirea Voastră, Sfântă Adunare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, la reuniunea sa din 7 noiembrie 2018, a decis că nu recunoaște reabilitarea și restabilirea în rang ierarhic a schismaticilor nepocăiți Filaret Denisenko, Macarie Maletici și alții, așa încât nu va intra în comuniune liturgică și canonică, cu ei și cu susținătorii lor. O astfel de poziție principială a Bisericii noastre implică faptul că sunt invalide toate deciziile așa-numitului Consiliu de Reunificare din 15 decembrie 2018 de la Kiev, în timpul căruia dl Doumenko (așa-numitul Epifanie) a fost ales “primat” al așa-numitei Biserici Ortodoxe Ucrainene.

Singura Biserică de pe teritoriul Ucrainei, cu care vom menține relații frățești și vom cosluji în duh și adevăr, va rămâne pentru noi Biserica Ortodoxă Ucraineană, prezidată de Preafericirea Voastră iubit de Dumnezeu, vrednic de respect și drag nouă întru Hristos. Rugându-ne pentru ca Domnul să apere poporul ortodox foarte încercat din Ucraina și să înceteze războiul fără sens al schismaticilor împotriva Bisericii lui Hristos, Vă salutăm cu căldură, dorindu-Vă tot binele nepieritor de la Dumnezeu Tatăl nostru și Domnul nostru Iisus Hristos și Duhul Sfânt. Întotdeauna devotați Preafericirii Voastre, frate și coslujitor în dragostea lui Hristos, Irineu, Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh al Serbiei, președinte al Sfântului Sinod.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.