Regândirea istoriei țării din punctul de vedere al unei persoane ortodoxe este de o deosebită importanță. Pe această temă, în ziua de 13 februarie 2019, la Seminarul Teologic din Nijni Novgorod, Mitropolitul Gheorghe de Nijni Novgorod și Arzamas a avut o întâlnire cu profesorii de istorie din școlile din regiune.
În vremurile sovietice, Creștinismul a fost rupt de manualele școlare. Iar acest proces negativ a început (pentru societate ca întreg și pentru educație în particular) chiar mai devreme – în secolul al XIX-lea, când istoria Statului Rus a fost scrisă separat de istoria Bisericii Ortodoxe.
Prin urmare, au fost duse în eroare mințile oamenilor, iar reformele din perioada sovietică au întărit asta. Dacă-i învățați pe copii numai din perspectiva seculară, atunci este imposibil să înțeleagă semnificația profundă a evenimentelor care au avut loc în Rusia, unde de mai multe secole Ortodoxia a fost temelia vieții fiecărei persoane.
“Le vorbim copiilor despre eroii naționali, de exemplu, despre Alexandru Nevsky”, a spus Episcopul. “Cine este el? Șeful statului, comandant, diplomat. Și sfânt. Dar a luptat și a ucis oameni pe câmpul de luptă, a adus un omagiu Hordei. De ce a fost canonizat? Pentru o persoană care este departe de viața Bisericii, acest lucru este complet de neînțeles. Dar știm că Prințul Alexandru Iaroslavici a fost angajat toată viața într-un singur lucru – apărarea Credinței Ortodoxe. El nu a făcut o alianță cu vecinii occidentali – catolicii, deși ar fi părut destul de natural, pentru că și ei erau creștini. El a preferat să dea dări tătarilor-mongolilor. De ce? Deoarece mongolii nu s-au legat de credință. Aveau nevoie de Rusia numai material – bani, tribut. Vestul a încercat să aducă o nouă perspectivă lumii. Și prințul sfânt știa ce consecințe triste pentru Rusia ar fi putut fi o deviere de la credință. Două exemple, două exemple teribile arată consecințele pe care le-am experimentat în secolul al XX-lea: în 1917 și 1991. Cât de vizionar era Alexandru Nevsky! Acesta este motivul pentru care este atât de important în vremea noastră să le oferim copiilor o înțelegere profundă a istoriei lor native”.
La sfârșitul întâlnirii, Episcopul a răspuns întrebărilor profesorilor. Ele au vizat rolul profesorului în societatea modernă, perspectivele de predare a cursului “Fundamentele culturii ortodoxe” în școală, instituția preoților militari.