Patriarhul Bartolomeu a oficiat Sfânta Liturghie în fosta Biserică Sfântul Haralambie din Çeșme, în Turcia

Conform unui raport al publicației grecești Romfea, preluat de revista franțuzească Orthodoxie, sute de pelerini din Chios și Tesalonic au umplut duminică, 10 februarie 2019, fosta Biserică Mitropolitană Sfântul Haralambie din Çeșme, care, după restaurarea sa de către municipalitatea turcă, este folosită ca spațiu pentru evenimente culturale.

Anul acesta, pentru a doua oară după dezastrul din Asia Mică din 1922, autoritățile turce au permis oficierea Sfintei Liturghii Dumnezeiești (prima dată a fost în 2016).

În dimineața zilei de sâmbătă, zeci de pelerini au sosit din Salonic, pentru a participa la coslujirea Sfintei Liturghii de către Mitropolitul Iustin de Nea Krini și Kalamaria și Mitropolitul Bartolomeu de Smirna.

În mesajul său, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a subliniat nevoia de prietenie și de cooperare între cele două popoare, turc și grec, după cum a fost ea exprimată și la întâlnirea recentă dintre Premierul grec Alexis Tsipras și Președintele turc Erdoğan, făcând, de asemenea, apel către generația tânără pentru a păstra istoria, obiceiurile și etica romeită care a rămas și a fost creată pe coasta Asiei Minor.

Cu puțin timp înainte de sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul de Smirna a dăruit Patriarhului Ecumenic o copie fidelă a Icoanei Maicii Domnului Nea Moni din Chios, ca simbol al unității între Asia Mică și insulele estice din Marea Egee. Fotografii de ela eveniment, găsiți pe pagina Romfea, dând click pe adresa: https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/26995-o-patriarxis-tis-romiosunis-sti-gi-tis-ionias-foto .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.