publicat în: Arhivă

COMUNICAT al Arhiepiscopiei Bisericilor Rusești din Europa de Vest (8 februarie 2019)

“Se reamintește că AGE [Adunarea Generală Extraordinară / LO] este convocată, ca răspuns la decizia Patriarhiei Ecumenice de a schimba statutul Arhiepiscopului, adică de a-i retrage titlul de Exarh Patriarhal. Desigur, ține de competența Patriarhiei să acorde sau nu statutul de Exarhat Arhiepiscopiei noastre; pe de altă parte, este responsabilitatea Arhiepiscopiei și, în acest caz, a corpului său statutar suveran, AGE, să decidă dizolvarea.

Așa cum am anunțat pe 30 noiembrie 2018, conform răspunsului pe care AGE îl va aduce la această întrebare crucială, Arhiepiscopul Ioan va putea, în numele întregului corp eclezial care este Arhiepiscopia, să dea răspunsul adecvat Sanctitții Sale Patriarhul Ecumenic în legătură cu această decizie din 27 noiembrie 2018.

Înainte de vot, Arhiepiscopul Ioan și Consiliul Arhiepiscopiei vor oferi toate informațiile posibile delegațiilor și le vor răspunde la întrebări. În funcție de rezultatul votului, AGE va delibera asupra perspectivelor viitoare ale parohiilor noastre. Cu toate acestea, trebuie remarcat că nicio altă decizie decât cea de pe ordinea de zi nu va putea fi luată pe parcursul prezentei AGE din 23 februarie.

Dacă AGE refuză dizolvarea și decide să-și mențină existența, viața eclezială a Arhiepiscopiei va continua în funcție de scenariile alternative care ar trebui să fie luate în considerare și discutate într-o AGE ulterioară, responsabilă de revizuirea statutelor actuale. În cazul unui vot favorabil unei dizolvări, vor fi luate măsurile necesare pentru lichidarea Uniunii Eparhiale și distribuirea proprietății acesteia.”

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, după comunicatul original al Arhiepiscopiei