Sub felinarele din Tinos: minunea descoperirii Icoanei Maicii Domnului de către monahia Pelaghia

În anul 1821, Fecioara Maria și-a făcut pentru prima dată apariția în visul unui simplu grădinar bătrân, Mihail Polyzois, instruindu-l să meargă pe terenul lui Antonios Doxaras, să sape și să găsească icoana Acesteia. Efortul a fost mare, dar totuși l-a făcut, însă avea să fie rapid dezamăgit și a abandonat totul…

Doi ani mai târziu, monahia (călugărița) Pelaghia (a se vedea pe 23 iulie), timp de trei săptămâni consecutiv (în duminicile 9, 16 și 23 iulie 1822) a văzut-o în somn pe Fecioarei Maria cerându-i să întreprindă săpături pentru a scoate la iveală și a restaura sfântul lăcaș care se află îngropat pe câmpul lui Antonios Doxaras, în Chora. Călugărița, însoțită de stareța mânăstirii, l-a alertat pe Episcopul Gavriil de Tinos, care i-a invitat pe toți cei interesați din localitate și credincioși din Mitropolia de Tinos, implorându-i să ajute în acest scop, fiecare după cum va putea.

Oamenii au început cu plăcere săpăturile la începutul lunii septembrie 1822, în timpul cărora au fost descoperite ruinele unui vechi lăcaș închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Cu toate acestea, nu a fost găsită nici urmă de icoană, lucru care a umbrit atitudinea pozitivă și a condus lumea, încet-încet, spre a renunța la avânt.

Lucrarea s-a repetat, cu mai multă organizare și încăpățânare, iar pe 30 ianuarie 1823, toporișca lui Dimitrios Vlassis, un lucrător voluntar din satul Falatados, avea să lovească Icoana Minunată a Bunei Vestiri, tăind-o în două bucăți, între Maica Domnului și Arhanghelul pictați.

Obiceiul “Fanaraki” (Felinarelor)

Știrea s-a întins rapid în fiecare parte a insulei și, imediat, tot Tinos-ul a venit, cu mic cu mare, pentru a vedea și a se închina la icoană. Pentru că anticipau că îi va prinde noaptea în stradă, absolut toți au luat cu ei și câte un lampadar. Deci, în acea noapte toți călătorii pe jos și toate străzile erau pline de lumini, înșirate împreună într-un rând imens prin întuneric – treizeci de mii au fost numărați locuitorii din Tinos cu tot cu refugiații din insulele grecești din acei ani.

Această imagine de noapte s-a imprimat profund în memoria celor din Tinos și, de atunci, odată cu cinstirea Aflării Icoanei și a evenimentelor minunate legate de biserică, au hotărât ca ea să fie sărbătorită cu o procesiune cu felinare, la care să participe absolut toți localnicii Tinosului.

În acest an, 2019, au avut loc festivitățile legate de cea de-a 196- aniversare a descoperirii Icoanei Sfinte a Maicii Domnului de către călugărița sfântă Pelaghia. Nu au lipsit nici credincioșii veniți pe Insula Tinos, în pelerinaj, din diferite părți ale țării.

Manifestarea a început marți, 29 ianuarie, când la ora 15:00 Sfânta Icoană Făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă la Biserica în care urma să se slujească, din biserica descoperită. Apoi, a avut loc Slujba Vecerniei, oficiată de Mitropolitul de Rhodos. De la ora 22:30 pelerinii și toți credincioșii au participat la Privegherea care a durat până la 1: 30 dimineața.

A doua zi, 30 ianuarie, ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Biserica Preasfintei Fecioare Maria, după care a urmat sărbătoarea insulei. În seara aceleiași zile, cu torțe realizate în vederea comemorării evenimentului, și pe timpul nopții, imaginea Tinosului plin de felinare avea să fie din nou o încântare.

Fotografiile de mai sus sunt realizate de pelerinii veniți în Tinos, în acest an, din Mitropolia de Ftiotida . Un album cu mai multe fotografii puteți găsi pe pagina de aici: https://www.imfth.gr/news_events/triimeri-proskynimatiki-ekdromi-enorias-mitropolitikoy-naoy-stin-iera-niso-tini .

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe – februarie 2019

Traducere Lăcașuri Ortodoxe® 2019

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.