Localnicii din Chirnogi și-au înființat propriul Muzeu al Satului, impulsionați de inițiativa Bisericii Ortodoxe pentru anul 2019

Activitate culturală de excepție la Chirnogi, în Anul Omagial al Satului Românesc

(al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)

Deja comunitatea din Chirnogi pregatește o serie de evenimente pentru a marca și a cinsti așa cum se cuvine Anul Omagial al Satului Românesc (proclamat solem de Patriarhia Română).

În acest context, joi, 7 ianuarie 2019, în cadrul Sălii Consiliului Local Chirnogi, a avut loc o ședință solemnă de constituire a unei noi instituții de cultură. În prezența domnului Primar Irinel Roman și a domnului Vice-Primar Ion Ștefan, a majorității Consiliului Local Chirnogi, a numeroase cadre didactice, ingineri, diverși entuziaști și, în frunte, cu preoții ce slujesc astăzi în diverse parohii, dar care sunt fii ai Satului Chirnogi (preacucernicii preoți sachelari Postolea Adrian, Burulean Fănel, Matei Florin), preoții Moșu Sandu și Petcu Valentin, prin adunarea acestui comitet de inițiativă, s-a procedat la constituirea unei colecții muzeale sătești (prima unitate de cultură de acest gen din Chirnogi).

Existența unui muzeu în localitate era imperios necesară, întrucât datorită evoluției tehnicii și modernității din ce în ce mai prezentă, chiar și în mediul rural dispar o serie de valori și de tradiții ancestrale care au însoțit poporul român de-a lungul milenarei sale istorii. Satul românesc pierde, pe zi ce trece, costumul popular, diverse obiecte de podoabă, de înfrumusețare a casei și de utilitate casnică (ștergare, diverse țesături, covoare, velinte etc). Tocmai în acest context, impulsionați și de inițiativa Bisericii Ortodoxe Române de a declara anul 2019 drept An Omagial al Satului Românesc, la Chirnogi s-a luat această hotărâre de a creea un spațiu muzeal care, pentru început, până la autorizarea de către forurile de specialitate ale Ministerului Culturii, va funcționa făra personal remunerat, doar pe bază de voluntariat, sub egida Consiliului Local Chirnogi și sub denumirea de: “Colecție Muzeală Satească a Localității Chirnogi”.

Această nouă instituție de cultură are ca rol, și mai cu seama își propune, să înființeze, să colecteze pe bază de donații, să recondiționeze și să restaureze o serie de obiecte etnografice specifice satului din Câmpia Română și în sepcial din zona Luncii Dunării.

Muzeul, fondat cu atât de mare entuziasm, s-a așezat sub auspiciile colaborării dintre Biserică, comunitatea locală, administrația locală și școală. Chiar și lucrările de constituire a acestei instituții de cultură nu au început fără ca Preacucernicii Părinți să binecuvinteze cu rugăciune acest nou și de bun augur început din viața comunității rurale. Au fost aduși în discuție vrednicii preoți Moise Bărbatescu, Ilie Gușe și Marin Moisescu, slujitori ai Sfintelor Altare, care si-au pus amprenta pozitivă pe viața culturală, nu numai spirituală a localități, în secolele al IX-lea și al XX-lea.

Colecția muzeală nou-înființată își propune să conserve și să păstreze pentru posteritate obiecte ce reflectau modul de viață și tradițiile satului românesc, să pună în valoare, într-un cadru muzeal specializat, o serie de obiecte astăzi disparute din gospodaria țărănească.

Colaborarea cu muzee locale de etnografie din localitățile înfrățite din Bulgaria, este o temă pe care inițiatorii muzeului (numind generic muzeu, această colecție muzeală sătească) vor să o accentueze într-un schimb cultural transfrontalier și pan-european de promovare și pastrare a tradițiilor locale cultural-spirituale ale neamului creștin ortodox românesc.

La propunerea oficialităților locale prezente, a fost ales ca director al acestei instituții de cultură distinsul și reputatul Profesor muzeograf doctor în arheologie Done Șerbănescu, autor în colaborare al unor lucrări reprezentative despre istoria lăcașurilor de cult din cadrul Protoieriei Oltenița (Episcopia Sloboziei și Călărașilor) și, bineințeles, al multor lucrări de specialitate (istorie și arheologie).

Muzeul deține deja o mică, dar frumoasă, colecție de ștergare din borangic (mătase naturală), ștergare din bumbac (țesute în “ochiuri”), alături de costume, învelitori și obiecte din lemn și metal (pluguri, prășitoare etc). Vă vom ține la curent cu alte diverse acțiuni, pe care le va organiza acest mic muzeu.

A consemnat, pentru Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe®,

Epitropul Bisericii din Chirnogi, Ing. Ionel Aurelian (Relu) Cotoban

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.