publicat în: Arhivă

Conform criteriilor noastre, vindecând un om orb, Domnul ar fi urmat să Își facă poze cu el și să publice fotografiile…

“Creștinul trebuie să fie încăpățânat în rugăciune și umil în fapte bune” (din predica rostită de.Mitropolitul Onufrie al Kievului în timpul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Sfinților Antonie și Teodosie al Peșterilor, duminică, 3 februarie 2019).

Primatul a dedicat predica sa Evangheliei Vindecării Orbului de către Domnul lângă porțile Ierihonului, care s-a citit în ceeași zi în Biserica Ortodoxă.

“Învățăm din această istorisire că omul trebuie să fie perseverent. Omul orb a fost forțat să tacă, dar a strigat și mai mult pentru ca Iisus să-Și arate mila. Acesta este un exemplu în care trebuie să perseverăm în rugăciune”. Numai cel care stă ferm în rugăciune primește ceea ce a cerut. Numai rugăciunea insistentă aduce fructe mântuitoare, menționează Arhipăstorul.

„Când începem să ne rugăm, ceva ne va deranja: ori diavolul, ori circumstanțele vieții noastre, sau circumstanțele în care ne aflăm, ori cineva ne împiedică dintre cei prezenți, iar dacă suntem singuri, gândurile ne vor deranja, sau este posibil să nu avem dorința de a ne ruga. Dar, în ciuda acestui lucru, omul trebuie să fie perseverent și insistent în rugăciune și apoi rugăciunea va aduce roade”, a spus Primatul.

El a subliniat, de asemenea, că în istoria vindecării orbului se dă un exemplu despre cum trebuie săvârșită fapta bună.

“Când facem lucruri bune, sau mai degrabă când Domnul, prin noi, face bine aproapelui, trebuie să ne ascundem la umbra smereniei. Vindecând un om orb, Domnul, conform criteriilor noastre, ar fi trebuit să Își facă poză cu el, să publice fotografia astfel încât toată lumea să o vadă. Dar Domnul i-a zis: ‘Credința ta te-a mântuit!’ (Luca 18:42). El Și-a lăsat deoparte natura umană… Nu trebuie să-l împiedicăm pe aproapele nostru să-l vadă pe Adevăratul său Binefăcător, Domnul”.
“Dacă ne ascundem pe noi înșine, Domnul, pentru binele acesta, în săvârșirea căruia ne-a folosit doar ca pe un instrument, ne va da răsplata. Dar dacă am fost aplaudați, felicitați, lăudați, deja am primit premiul aici, pe pământ”, a spus Mitropolitul.

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe® – februarie 2019

Traducere Lăcașuri Ortodoxe®