Interviu cu un Ierarh al Bisericii Georgiene prezent la manifestările din Moscova

Mitropolitul Andrei de Gori și Ateni, șeful delegației Bisericii Ortodoxe Georgiene, care a venit la Moscova pentru celebrarea celei de-a 10-a aniversări a întronizării Sanctității Sale Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a acordat un interviu Agenției de știri RIA, în care a vorbit despre atitudinea față de situația Bisericii din Ucraina. Interviul a fost citat de Departamentul de Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei. Va punem la dispoziție, mai jos, traducerea acestuia:

“- Înaltpreasfinția Voastră, cum evaluați acțiunile Patriarhiei din Constantinopol și ale autorităților de stat din Ucraina?

– Aprecierea mea personală: problema este foarte complicată și sensibilă pentru întreaga Biserică Ortodoxă și ar trebui tratată foarte atent. De asemenea, cred că această atitudine atentă include și necesitatea de a afla opiniile celorlalte Biserici în această chestiune.

Are Ucraina dreptul de a cere autocefalia pentru Biserică? Credem că acest drept aparține credincioșilor ortodocși ucraineni, dar ar trebui să includă tot clerul, ierarhia și credincioșii Bisericii și toate acestea ar trebui să se desfășoare de-a lungul liniilor canonice, nu în vreun alt mod.

– Este cunoscut că Sinodul Bisericii Ortodoxe Georgiene urmează să se întrunească pentru a lua o decizie în această privință?
– Nu pot spune nimic despre asta, pentru că nu știu.

– Recent, Patriarhia de Constantinopol a hotărât ca clerului să i se permită să se căsătorească pentru a doua oară. Cum evaluați această decizie?
– Opinia mea cu privire la această chestiune este următoarea: legea canonică se consideră a fi inviolabilă în anumite aspecte, în timp ce este încălcată în altele – nu înțeleg o astfel de abordare…

– Care este atitudinea Voastră față de ideea convocării unui Sinod Pan-Ortodox sau a unei conferințe despre situația Bisericii din Ucraina, cu participarea tuturor Primatilor?
– Îmi este dificil să răspund la această întrebare, deoarece ar trebui să fie decisă de Primații Bisericilor și nu aș vrea să-mi exprim opinia înainte de a vorbi aceștia.

– Situația, așa cum a evoluat, dă o lovitură imaginii Ortodoxiei în ochii restului lumii, în special ai oamenilor ne-bisericești. Cum se poate îmbunătăți acum, în opinia dumneavoastră?
– Căutând unitatea.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.