Interviu cu un Ierarh al Bisericii Ortodoxe Poloneze, despre schisma din Ucraina

Criza din Ucraina, cauzată de înființarea noii structuri bisericești, trebuie rezolvată numai prin consensul tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale, a afirmat Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chelm, într-un interviu, reporterului agenției de știri TASS, pe 31 ianuarie 2019. Ierarhul Bisericii Ortodoxe Poloneze s-a aflat la Moscova pentru a participa la sărbătorirea celor 10 ani de la întronizarea Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii.

“Biserica Ortodoxă din Polonia subliniază faptul că schisma din Ucraina nu poate fi vindecată decât prin pocăință. Biserica are propria sa dogmatică și legea canonică, iar noi întotdeauna criticăm încercările unei singure entități de a-i conduce viața așa cum se întâmplă în cadrul Bisericii Romano-Catolice. Întotdeauna subliniem sinodalitatea noastră ortodoxă și insistăm că problema ucraineană trebuie rezolvată în spiritul înțelegerii sinodale a chestiunii”, a spus el.

Conform unei remarci a Arhiepiscopului: “Mulți reprezentanți ai Bisericilor participă la festivități și cred că Primații Bisericilor vor fi soluția care va ajuta la a pune capăt diferitelor speculații și la a elabora o poziție comună. Această problemă nu poate fi rezolvată altfel”, a adăugat Arhiepiscopul Abel.

El a subliniat că Biserica Poloneză nu va intra în comuniune cu reprezentanții așa-numitei “Biserici Ortodoxe a Ucrainei” nou înființate.

“Noi îi privim ca pe schismatici, iar Biserica nu poate fi în comuniune cu ei. Este greu de spus de ce Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol a luat o astfel de decizie, dar nu a făcut-o în conformitate cu practica și disciplina ortodoxă”, a spus arhipăstorul.

Ierarhul Bisericii Ortodoxe Poloneze a numit crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene un pas politic al conducerii ucrainene.

”În acești politicieni, văd o oportunitate de a-și întări poziția și de a încerca, ajutându-se de vocea Bisericii, să construiască un viitor mai bun pentru ei înșiși. Cu toate acestea, în acest caz toți au pierdut – Constantinopolul, Președintele Ucrainei și schismaticii înșiși care nu au primit independența promisă.

Slava și cinstea să fie cu Biserica Ortodoxă Ucraineana canonică și cu Primatul ei, pentru a lua o poziție fermă și a uni majoritatea credincioșilor ortodocși. În aceasta vedem singura perspectivă pentru mântuirea poporului ucrainean”, a spus în încheiere Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chelm pentru Agenția de știri TASS, citată de Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Ruse.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.