Patriarhul Antiohiei, la Moscova: Am decis să spunem adevărul, pentru că tăcerea este inutilă în zilele noastre!

Întâlnirea dintre Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, și Preafericitul Părinte Patriarh al Antiohiei, Ioan al X-lea (Yazigi), a fost dominată de preocupările și frământările Bisericilor Antiohiei și Rusiei pe marginea problemei Ucrainei, pe de o parte, și de suferințele, distrugerile și răpirile care copleșesc Biserica Antiohiei, pe de altă parte.

Patriarhul Ioan X al Antiohiei (stânga) și Patriarhul Chiril al Rusiei (dreapta)

La începutul întâlnirii, la care au participat membrii celor două delegații, Patriarhul Moscovei l-a salutat pe Patriarhul Antiohiei, subliniind modul în care această vizită reflectă adâncimea și puterea relațiilor istorice dintre cele două Biserici, apreciind pozițiile Patriarhului Ioan al X-lea și rolul său de pionierat în Biserica Antiohiei. Patriarhul Chiril a declarat că vizita Patriarhului Antiohiei a fost deosebit de importantă, mai ales în aceste vremuri, când cele două Biserici, prin circumstanțe dificile similare, trebuie să sporească apropierea reciprocă. Acesta a mulțumit, prin urmare, Patriarhului Ioan și Bisericii Antiohiei, pentru sprijinul lor față de Biserica Rusă asupra chestiunii ucrainene.

Patriarhul Moscovei a revizuit, apoi, eforturile Statului Rus și ale Bisericii în favoarea Siriei, la diferite niveluri, ajutorul Bisericii Ruse pentru restaurarea lăcașurilor sfinte, în special a mănăstirii patriarhale Sfânta Tecla din Maloula, tratarea medicală a copiilor, schimburile dintre Rusia și Antiohia în domeniul educației, care îmbunătățesc experiența interacționării din cadrul domeniilor culturale între elevi, și dezvoltarea relațiilor bilaterale între cele două Biserici. Patriarhul Chiril și-a exprimat satisfacția față de activitățile umanitare desfășurate în Siria, promițând, ca răspuns la cererea Patriarhului Ioan, participarea la restaurarea bisericilor din zonele Arbin și Zabadani.

Patriarhul Antiohiei și-a exprimat, pentru prima dată, bucuria de a se afla la Moscova pentru a participa la cea de-a zecea aniversare a întronizării Patriarhului Chiril. El a subliniat, de asemenea, profunzimea legăturilor istorice care unesc cele două Biserici, sperând că aceste legături sunt în continuă dezvoltare.

Acesta a vorbit despre rănile care afectează trunchiul ortodox, atât în ​​Ucraina, cât și în Antiohia; dar a adăugat el, în ciuda tuturor acestor leziuni din care rezultă suferință, crime și distrugeri, rămâne speranța și asigurarea că situația din Siria se va îmbunătăți și că se va trăi într-o atmosferă de securitate și stabilitate.

„Oricare ar fi provocările, suntem încrezători că Ortodoxia noastră este frumoasă, mândră și măreață, și doar îi putem implora pe întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe – după cum am făcut-o și înainte – să rezolve problemele prin dialog, consens și înțelegere. Este, într-adevăr, imposibil să rezolvăm problemele, în detrimentul unității lumii ortodoxe, această unitate care cere, mai presus de toate, un mesaj al iubirii. Am decis să spunem adevărul, pentru că tăcerea este inutilă în zilele noastre; nu disperăm, ci rămânem în speranță.”

În cele din urmă, Patriarhul Ioan a mulțumit Patriarhului Chiril pentru ajutorul rusesc în Siria, pentru proiectele umanitare, sociale și educative – inclusiv pentru rolul important al Universității din Balamand – proiecte pe care Biserica Antiohiei încearcă să le desfășoare în ciuda circumstanțelor dificile, cu credința că creștinii constituie nucleul ambelor țări [Siria și Liban] și trebuie să rămână pe loc și să nu aleagă calea exilului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.