publicat în: Arhivă

Urmează problema Bisericii din Macedonia. Biserica Ortodoxă din Bulgaria o are pe agenda de lucru

Biserica Ortodoxă din Bulgaria va examina problema autocefaliei “Bisericii din Macedonia”, după confirmarea numelui Statului Macedonean, conform Romfea.

Declarația apaține Patriarhului Neofit al Bulgariei.

“Problema numelui Statului Macedonean este încă în curs de desfășurare. Când detaliile vor fi clarificate, va urma chestiunea Bisericii, fără îndoială” – le-a spus Preafericirea Sa jurnaliștilor.

Parlamentul de la Skopie a ratificat amendamentele constituționale care vor deschide calea schimbării numelui țării în “Republica Macedonia de Nord”, ca parte a acordului de la Prespa, iar Parlamentul Elen va trebui să voteze.

Merită amintit faptul că la sfârșitul anului 2017 “Biserica Macedoneană” s-a adresat Bisericii Ortodoxe din Bulgaria pentru a-i fi Biserică-mamă. În 2018, Biserica Bulgară a înființat o comisie pentru examinarea problemei, care este considerată o altă sursă de neînțelegere în lumea ortodoxă.

Întrebat pe 21 ianuarie 2019 despre autocefalia Ucrainei, Patriarhul Neofit a declarat, conform publicatiei Orthodoxie, că aceasta este o problemă importantă pe ordinea de zi și ea va fi discutată. Biserica Bulgară se opune convocării unui Sinod Pan-Ortodox pentru a discuta această întrebare, propus de Patriarhul Moscovei, Chiril.

Patriarhul Neofit al Bulgariei