Patriarhul Antiohiei: ‘Respingem categoric’ ceea ce se întâmplă în lumea ortodoxă

Biserica Antiohiei respinge cu fermitate divizarea Bisericilor Ortodoxe și susține poziția Bisericii canonice Ucrainene și a Bisericii Ruse în criza ucraineană în curs de desfășurare, după cum a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al XX-lea al Antiohiei și Întregului Orient, la o întâlnire cu o delegație rusă, joi, conform RIA-Novosti.

Delegația s-a aflat în Siria pentru a semna un acord privind cooperarea dintre Sevastopol și orașul sirian Tartus și, de asemenea, a avut ocazia să se întâlnească cu Primatul Antiohiei.

“Ceea ce se întâmplă acum în lumea ortodoxă, deseori orientat spre divizarea și slăbirea credincioșilor ortodocși, respingem categoric”, a spus Patriarhul.

“Noi, ca Biserică Ortodoxă, dorim foarte mult să păstrăm unitatea ortodoxă în lume… Suntem foarte profund îngrijorați de situația care s-a creat și vă sprijinim pe deplin în această chestiune”, a subliniat Preafericitul Părinte.

El a reamintit, de asemenea, că Biserica Antiohiană s-a adresat Patriarhului Ecumenic și “în toate privințele i-a cerut să întreprindă eforturi menite să unească Biserica și să elimine dezacordurile care au apărut”.

Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiene a făcut o declarație la începutul lunii octombrie, cerând ca Patriarhul Bartolomeu să convoace un Sinod Panortodox pe această chestiune, avertizând că acțiunile unilaterale și stabilirea jurisdicțiilor paralele nu fac nimic pentru a rezolva diviziunile și a uni Biserica. Patriarhul Ioan a reiterat apelul la organizarea unui Sinod Pan-ortodox în răspunsul adresat cererii Patriarhului Bartolomeu de recunoaștere a rezultatelor “Consiliului de Unificare” din 15 decembrie 2018, deși Patriarhul Bartolomeu a respins în mod explicit acest apel.

O declarație comună între Patriarhul Ioan și Patriarhul Irinej al Serbiei ceruse, de asemenea, în octombrie 2017, o soluționare pan-ortodoxă a problemei ucrainene.

Patriarhul Ioan X Yazigi al Antiogiei

Delegația rusească l-a invitat pe Patriarhul Ioan să participe la celebrarea celei de-a 10-a aniversări a întronizării Patriarhului Kirill, pe 1 februarie 2019.

“Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de Primatul său, Patriarhul Kirill, speră că bucuria celei de-a zecea aniversări a Patriarhatului său va fi împărtășită de Patriarhul Antiohiei Ioan și sperăm că va veni la sărbătoarea de la Moscova, pe 1 februarie, ca lider al delegației Bisericii Antiohiene”, a spus Egumenul Arsenie (Sokolov), reprezentantul Patriarhiei Ruse în Patriarhia Antiohiană, aminteste un raport al revistei Orthodox Christianity.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.