publicat în: Arhivă

Un incendiu în Lavra Kiev-Pecerska provoacă discuții aprinse

Lavra Kiev-Pecerska din Kiev

În urmă cu o seară a ars una dintre clădirile Lavrei Kiev-Pecerska. 11 mașini de pompieri au participat la stingerea incendiului, exntins pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați. Focul a fost stins după aproximativ trei ore.

Complexul Kiev-Pecerska este împărțit în două – o parte este gestionată de Muzeul de Stat, iar cealalaltă de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, de sub Patriarhia Rusă. Focul a reluat disputa dintre cele două instituții, mai ales pe marginea responsabilității pentru incident și a modului în care este gestionată Lavra. Secretarul de presă al Bisericii, Arhimandritul Clement, a spus că focul nu a depins de Biserică, ci de Muzeu. Cu toate acestea, Muzeul a negat informația: „o clădire în flăcări din spatele gardului“, a acuzat un lucrător din muzeu.

Între timp, poliția a reținut un bărbat de 24 de ani, suspectat de incendierea clădirii, focul plecând de la al doilea etaj al acesteia. Motivul acțiunilor sale nu este clar.

Starețul Lavrei, Pavel, a explicat că acuzatul era fără adăpost și, împreună cu alte persoane fără adăpost este în căutarea unui loc unde să-și petreacă noaptea, în clădire. El a explicat că omul a spart geamul de la etajul al doilea și astfel s-a strecurat. Ulterior, într-o stare de ebrietate narcotică a incendiat salteaua pe care a dormit.

Focul a reluat discuțiile privind gestionarea Lavrei, care, în contextul crizei ecleziastice din Ucraina, a devenit și mai acută. Pe rețelele sociale s-a exprimat suspiciunea că focul ar fi fost pus intenționat și ar fi legat de inspecția autorităților de stat în Lavră.