Despre MECENA AL ROMÂNILOR și Unirea Bucovinei cu Regatul României – nou eveniment sub patronajul IPS Nifon, în parteneriat media Lăcașuri Ortodoxe®

Vineri, 9 Noiembrie 2018, orele 10:00, în Sala Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității “Valahia” din Târgovişte (Str. Lt. Stancu Ion, nr. 35, Târgoviște), sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Nifon Mihăiță, Mitropolitul Târgoviștei, Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” a organizat Conferinţa Naţională cu temele:

A conferențiat: Dr. Ion CONSTANTIN, istoric.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în acest an – Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Unirea Bucovinei cu România a implicat o succesiune de evenimente politice care au culminat cu votarea unanimă de către Congresul General al Bucovinei, în ziua de 15/28 noiembrie 1918, a alipirii fostului Ducat al Bucovinei la Patria Mamă România. Deși consfințită la nivel internațional prin Tratatul de pace cu Austria încheiat la Saint-Germain en Laye, la 10 septembrie 1919, această unire avea să dureze până în iunie 1940 când nordul regiunii, inclusiv orașul cel mai important – Cernăuți, a fost anexat de URSS în mod abuziv, deși acest fapt nu era prevăzut în pactul Ribentropp-Molotov.

În cadrul conferinței s-a omagiat, totodată, personalitatea lui Vasile Stroescu (1845-1926), supranumit și „mecena românilor”. Marele boier basarabean s-a remarcat încă din anii ce au precedat Marea Unire, printr-o activitate filantropică susținută față de românii de pretutindeni, contribuind major la trezirea conştiinţei naţionale. În discursul rostit pe 24 mai 1910 la Academia Română în cadrul alegerii sale unanime ca membru de onoare, pentru aportul deosebit adus la apărarea românismului și a credinței strămoșești, Vasile Stroescu a exprimat cu modestia sa definitorie: „Sunt mirat că o faptă simplă şi firească a produs atâta mişcare şi atâta zgomot”.

Partener media:

Lăcașuri Ortodoxe®

Organizatori:

Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu, Director al CCSIDSUVT;

Asist.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan, Colaborator permanent al CCSIDSUVT.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.