ORTODOXIA FĂRĂ FRONTIERE – Lumea Credinței publică o carte pentru Relu Coțoban, cu mulțumiri PS Vincențiu și Pr. Vicar Rafail

Așa cum s-a obișnuit, localitatea Chirnogi surprinde prin ținuta cultural-spirituală pe care o are de ceva timp. Această mare comunitate rurală compactă a Județului Călărași iese din tiparele celorlalte localități, prin mobilitatea și dinamica de factură culturală de excepție, proprii unei aglomerari urbane și nicidecum unei comunități rurale. Anul centenar ROMANIA este prezent la Chirnogi, fiind marcat prin multe evenimente mari și, unele, mai mici dar pline de consistență si de fior spiritual, lăsând în inima consătenilor momente de bucurie și de trăire românească. În spiritul acestor momente festive ce marcheaza 100 de ani de Romania – an CENTENAR la Chirnogi – s-a mai lansat o carte: ORTODOXIA FĂRĂ FRONTIERE – carte bogat ilustrată, gen album, de dimensiuni normale, pe hârtie tipografică lucioasă de bună calitate, editată în condiții și ținută grafică de excepție, la Editura Lumea Credinței. Cartea este un jurnal de evenimente pan ortodoxe româno-bulgare, desfășurate la Chirnogi sau dincolo de Dunăre, cu protagoniști din Chirnogi. Sunt inserate și momente de pelerinaj – călătorie într-o lume pirituală, în diverse locuri cu încărcătură de suflet pentru creștinii ortodocși români sau bulgari.

Toate articolele au apărut publicate în revista Lumea Credinței și pe site-ul Lăcașuri Ortodoxe, ele fiind strânse într-un buchet și prezentate astăzi în această carte album, tipărită pe cheltuiala proprie de către familia autorului. Momentul lansării a fost emoționant, pentru că din cele circa 75 de persoane prezente la lansare, foarte multe au luat cuvântul, vorbind despre noua publicație și despre această activitate transfrontalieră care începe să prindă contur și care, cu siguranță, va genera proiecte benefice pentru comunitățile aflate de o parte si de alta a Dunării.

Au fost prezente oficialități locale, Primarul din Chirnogi dl. ing. Irinel Roman, primarul din Sumentii (Bulgaria ) d-na prof. Kalina Mihailova, viceprimarul Ion Stefan ,consilierii locali: Stanila Constantin, Vigu Gaina, Adrian Chirica, Pana Stelian, Dragomir Ilie, directorii celor două școli din Chirnogi, cadre didactice din Chirnogi (Monica Vasile, Raboj Geta, Margareta Ștefan, Doina Roman, Luminița Pană, Coarna Ionuț, Anișoara Mircea, Stama Maria) și cadre didactice din Oltenița. Au mai fost prezente persoane cărora le-au revenit de-a lungul anilor diverse responsabilități în cadrul Municipiului Oltenița (Mavrodin Nicolae, Stoica Dan, Done Șerbănescu, Bestea Frusina, Stanimir Nicolae, fam. Liviu Zavalas, fam. Coraci și alții care au dorit să participe la această lansare de carte). Cei mai mulți dintre cei prezenți sunt și protagoniști ai cărții, participanti direcți la diverse evenimente descrise în carte.

Cartea nu se vrea a fi o carte “best seler“, ci o cronică, o filă de istorie locală in contextul unei normalități, a unei continuități și perenități pan-ortodoxe în spațiul balcanic, defint ca un spațiu cu strămoși comuni “tracii“ – așa cum preciza profesorul Luca Velciov din București în cuvântul său.

A mai fost prezentă, de asemenea, o delegație de patru persoane din Asociația Uniunea Democrată a Bulgarilor din România: președintele Anton Kanchev, secretarul său general Liubomir Nikolov, prof. Luca Velciov și tânăra profesoară Nadejda, care a propus reînceperea cursurilor de limbă bulgară la Chirnogi, mai cu seamă în contextul în care cartea avea circa un sfert de text în limba bulgară – aici cuvenindu-se mulțumiri preotului Kiril Sinev, ce a ajutat la traducerea unei bune părți din text.

A mai vorbit despre carte, despre progresele întregii comunități din Chirnogi, despre transformările în bine ale Bisericii Sfântul Nicolae din Chirnogi, oaspetele de seamă al acestei manifestări, domnul editor, directorul trustului creștin Lumea Credinței, distinsul publicist creștin Răzvan Bucuroiu – trust ce vine cu a doua carte tipărită pentru comunitatea din Chirnogi – domnia sa vorbind despre carte, despre autor, dar și despre chestiuni de trăire și actualitate românească. Au mai luat cuvântul, alături de edilii din Romania și Bulgaria (primar și viceprimar), oaspeții din Uniunea Bulgarilor din Romania: d-nele Coraci Aurora Georgescu autoare prolifică de carte pentru copii, Raboj Geta, Ana Mircea, Lucia Cotoban din postura de mamă a autorului, prof. Mavrodin.

Amfitrionul serii, autorul cărții, a mulțumit lui Dumnezeu pentru această lucrare, Ierarhului locului PS Vincentiu, celor doi Mitropoliti bulgari cu care a conlucrat foarte bine, IPS Naum de Ruse si IPS Ambrozie de Durustorum, Ierahului Epicopiei Giurgiului, PS Ambrozie, preacuvioșilor Vicari Rafael Mâț din Slobozia și, preacuvioșilor vicari ai Episcopiei Giurgiului, Mihail și Teodor, ce au transmis mesaje de felicitare pentru apariția cărții ce transmite mesaje pozitive despre lăcașuri și momente festive de bucurie din cadrul celor două eparhii vecine și prietene.

Au fost adresate mulțumiri Primariei din Tutrakan, personal d-lui Primar dr. Dimiter Stefanov și, bineînțeles bisericilor și preoților din Chirnogi, care, alături și în conlucrare strânsă cu oficialitățilie locale, au reusit sa realizeze momente înălțătoare pentru comunitatea din Chirnogi – comunitate pe care autorul dorește să o promoveze cât mai mult, fiind un țel și un deziderat al momentului.

Au fost prezenți și tineri, începând cu cei foarte mici: Andrei Anghel și Robert Bobocea, ce au primit oaspeții în mod tradițional cu pâine și sare, mergând până la Laurențiu Dobre, Dorin Radoveneanu și Daria Roman – acești tineri fiind, unii dintre ei, la prima manifestare de acest gen, în parte implicați direct în organizarea evenimentului, ei fiind schimbul de mâine al acestei localități foarte dinamice din Chirnogi. Cartea se dorește, în primul rând, să fie citită, iar fiecare dintre cititori să rămână cu un crâmpei de bucurie, de nostalgie, de dorința de cunoaștere față de anumite locuri și evenimente descrise în carte.

A consemnat autorul: Relu Coțoban

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.