DISENSIUNI privind Ucraina: o biserică din Florența a votat mutarea de sub Patriarhia Constantinopolului sub cea a Moscovei

În cadrul unei reuniuni care a avut loc duminică, 28 octombrie, la sfârșitul Sfintei Liturghii, Parohia ortodoxă Nașterea Domnului și Sfântul Nicolae, din Florența, a votat ieșirea de sub jurisdicția Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest, pentru a se alătura Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate, administrată de Mitropolitul Hilarion de America și New York. Site-ul rusesc de știri Interfax a raportat explicația dată de Părintele paroh Protopopul Georges Blatinsky:

„După deciziile anti-canonice ale Patriarhului [Constantinopolului] am oprit comemorarea. Prin aceste decizii pripite, Patriarhul Bartolomeu a făcut din Biserica Ortodoxă Ucraineană condusă de Mitropolitul Onufrie o Biserică persecutată. Credincioșii noștri ruși, moldoveni, ucraineni, din Belarus, sârbi, italieni au decis, prin urmare, să se plaseze sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate”.

Situată în Via Leone X în Florența, în apropiere de Fortezza da Basso, biserica a fost sfințită în anul 1903, iar din 1927 se află sub jurisdicția Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest.

Într-o declarație emisă la data de 1 noiembrie, biroul Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest a lansat informații cu privire la suspendarea exercitării funcției de cleric a Protopopului Georges Blatinsky și a Preotului Oleg Țurcan, “în opoziție cu toate Canoanele, care la Liturghia de duminică 28 octombrie 2018, din Biserica Nașterii lui Hristos și Sfântul Nicolae din Florența (Italia), nu i-au comemorat pe ierarhul lor, Arhiepiscopul Ioan de Charioupolis, exarh al Bisericilor Ortodoxe de Traditie Rusească din Europa de Vest, și nici pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Mai mult, au antrenat comunitatea în greșeală. Având în vedere gravitatea faptelor, li se interzice să oficieze servicii divine, să acorde Sfinte Taine, să îi împărtășească pe credincioși și să mai poarte veșmintele liturgice și crucea”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al revistei franțuzești Orthodoxie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.