VIZITĂ SCURTATĂ A PATRIARHULUI RUSIEI în Republica Moldova. TEMERI ȘI INGRIJORĂRI legate de sosirea Patriarhului Ecumenic la București

Vizita apropiată a Patriarhului Kirill în Republica Moldova a fost redusă, de la patru zile [vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe], la doar două, iar oficierea slujbei programate în Catedrala Chișinău a fost anulată, potrivit Agenției rusești Ria-Novosti, citată de un raport al revistei rusești Orthodox Christianity.

Cele două zile, în care Sanctitatea Sa se va afla într-un final în Republica Moldova, sunt 27 și 28 octombrie 2018, reducerea numărului de zile alocate inițial vizitei având la bază, conform publicației amintite, recentele disensiuni cu Patriarhia Ecumenică.

Inițial [vezi ARHIVA Lăcașuri Ortdoxe], s-a planificat ca vizita să dureze patru zile. Cu două zile în urmă, chiar era posibil ca Patriarhul să nu vină deloc, dar am vorbit cu Patriarhul și l-am convins pe Sanctitatea Sa să vină pe 27 și 28; el se va afla în Moldova pentru două zile”, a declarat Președintele Dodon, pentru NTV Moldova.

Președintele Dodon este si cel care mai propusese, recent, organizarea unui Sinod Pan-Ortodox în Moldova, țară cu 97-98% populație care se identifică pe sine ortodoxă, pentru a rezolva problema ucraineană care s-a transformat într-o ruptură a comuniunii dintre Patriarhia Rusă și cea a Constantinopolului.

Acum, este vorba despre prima vizită a Patriarhului Rusiei în Episcopia de Cahul-Comrat, unde va oficia o slujbă în piața centrală a capitalei Găgăuziei, sâmbătă, și se va întâlni cu credincioșii [o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină ortodoxă], și în Eparhia de Bălți-Fălești, unde va oficia Sfânta Liturghie duminică, și unde de asemenea se va întâlni cu credincioșii, potrivit informațiilor Ria Novosti.

Deși programul actualizat nu mai prevede slujiri în Catedrala din Chișinău, cum prevăzuse inițial, este totuși posibilă oficierea, tot la cererea Președintelui Dodon, conform agenției rusești de informare REGNUM.

Rapoartele mai avertizează, mărturisind o anumită îngrijorare, asupra posibilității organizării unor manifestări provocatoare publice în timpul vizitei Patriarhului, “concepute pentru a crea o părere negativă la adresa Patriarhului Kirill și a Bisericii Ortodoxe Ruse în societatea moldovenească” și, de asemenea, sporind îngrijorarea și citând unele surse, și asupra posibilității lansării unei declarații comune a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a Patriarhului Daniel al României, cu ocazia sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, pe 25 noiembrie, în timpul vizitei Patriarhului Bartolomeu la București, privind situația teritoriului ecleziastic al Bisericii Ortodoxe, din Republica Moldova.

“În prezent, există două jurisdicții canonice în Moldova: Biserica Ortodoxă din Moldova, care depinde de Biserica Ortodoxă Rusă, cu mai mult de o mie de parohii, și Mitropolia Basarabiei, a Bisericii Ortodoxe Române, cu 84 de parohii în Moldova și în regiunea Odesa a Ucrainei și în regiunea Ciuvasia a Rusiei, în Urali”, se mai arată în raportul Orthodox Christianity amintit.

Acelasi raport mai amintește că, între 1791-1812, teritoriul Moldovei a făcut parte din Exarhatul moldo-vlah al Constantinopolului. Din 1812 până în 1918, a fost o Eparhie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Din 1918 până în 1940, teritoriul a fost parte a Mitropoliei Basarabiei, în timpul existenței României Mari. Din 1940 si până în 1992, teritoriul constituind Mitropolia de Chișinău și Moldova a aparținut Bisericii Ruse, primind autonomia acesteia în octombrie 1992. Actuala Mitropolie Basarabeană a Bisericii Ortodoxe Române a fost înființată în anul 1992, de Episcopul Petru (Păduraru) de Bălți, care a părăsit Patriarhia Moscovei. De curând, Mitropolitul Vladimir, Primat al Bisericii Moldovei de sub Patriarhia Moscovei, a propus părții românești încurajarea dialogului și a cooperării mai largi în numele credinței lor comune. Într-un alt articol, mai vechi, spre care se face trimitere, din urmă cu un an, tot revista Orthodox-Christianity anunța (vezi și ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe) vizavi de această propunere, că ea a venit în contextul celei de-a 25-a aniversări a reluării activității Mitropoliei Basarabiei, citând rapoartele point.md. La rândul său, canal2.md, a fost citat și el precizând că Mitropolia Basarabiei a afirmat că este deschisă dialogului.

“Avem o Biserică Ortodoxă în Moldova, dar, deoarece există o Mitropolie a Basarabiei, dorim să purtăm negocieri, să dialogăm împreună cu ierarhii, împreună cu preoții lor, pentru a vorbi despre viața canonică a Bisericii”, declarase Mitropolitul Vladimir la acea dată.

“M-am întâlnit cu Preafericitul Părinte Daniel, cu Înalpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolitul Nifon al Târgoviștei, și am vorbit despre cum ar fi bine să organizăm un dialog, pentru că noi suntem ortodocși, și ei sunt ortodocși, și despre nevoia unor relații bune și de fraternitate între noi”, a mai fost citat Mitropolitul Vladimir.

Mitropolia Basarabiei a salutat deschiderea spre dialog, menționează același raport, amintind insitența acesteia asupra faptului că singura instituție canonică din Moldova ar trebui să fie Mitropolia Basarabiei.

“De la bun început, în 1992, noi am spus că suntem deschiși dialogului. Reprezentăm aceeași Biserică Ortodoxă, suntem două structuri separate, una aparținând Moscovei, iar noi aparținând Patriarhiei Române, dar putem și ar trebui să cooperăm în această sferă”, a fost citată declarația Episcopului Antonie de Orhei, Vicar al Basarabiei.

Vlad Cubreacov, care a luptat pentru recunoașterea Mitropoliei Basarabiei și care a reprezentat Mitropolia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a susținut, de partea sa, că există un conflict de sfere de influență.

“Nu există niciun conflict între credincioși. Conflictul are un caracter geo-spiritual. Asta este, conflictul este între Moscova și noi. Mitropolia Basarabiei este echivalentă cu independența Republicii Moldova”, declara Cubreacov, președintele Asociației “Răsăritul Românesc”.

Articolul de anul trecut mai amintea modul în care a fost restabilită activitatea Mitropoliei Basarabiei, în urma proclamării independenței Republicii Moldova, pe baza Legii Religiilor, când o parte a clerului și credincioșilor din Moldova au format o asociație, iar la 14 septembrie 1992 aceasta a ținut o întrunire la Chișinău pe această temă. Episcopul Petru (Paduraru) din Bălți, care fusese demis din Patriarhia Moscovei, a fost numit șeful interimar al Mitropoliei, iar o delegație de clerici a fost trimisă la București, pentru a cere Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să accepte noua Mitropolie a Basarabiei sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române, așa cum fusese ea după 1918. Patriarhia Moscovei a considerat renașterea Bisericii Basarabiei necanonică, dar comuniunea euharistică dintre Moscova și București nu a fost niciodată întreruptă.

În aceste zile, Mitropolia Basarabiei tocmai a traversat o zi specială, data de 24 octombrie fiind data aniversării împlinirii a 72 de ani de viață pământească a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, de sub Patriarhia Română. Cu această ocazie, ÎPS Petru a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan “Sf. Ioan Teologul” din Chișinău, la finalul căreia Înaltpreasfinția Sa a menționat că “nu numărul anilor este important ci faptele noastre, pentru că la judecată vom fi chemați cu toții să dam socoteală pentru tot ce am făcut, bun sau rău”. De asemenea a ținut să mulțumească tuturor preoților, colaboratorilor și credincioșilor, care i-au fost alături în momentele mai grele, de grea încercare la cârma Mitropoliei Basarabiei, menționând că fără ei nu ar fi reușit – după cum amintește un comunicat al Biroului de Presă mitropolitan. Între alte mesaje, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Petru, a fost felicitat, de asemenea, de PS Veniamin, împreună cu toți credincioșii Episcopiei Basarabiei de Sud, pe care acesta din urmă îi păstorește, și de PS Antonie, Episcop de Bălţinou numiți de Pariarhia Română în Republica Moldova.

Un scurt istoric al reînființării Mitropoliei Basarabiei este prezentat de aceasta pe pagina web proprie și poate fi accesat intrând pe adresa indicată în pagina web Lăcașuri Ortodoxe dedicată articolului de față.

Lăcașuri Ortodoxe

Foto: Patriarhul Chiril al Rusiei

.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.