Mitropolitul de Kythira solicită convocarea imediată a Adunării Episcopilor din Grecia, pentru a examina problema ucraineană

Pe 15 octombrie 2018, Mitropolitul Serafim de Kythira a cerut Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, convocarea imediată a reuniunii episcopilor din Grecia, pentru a discuta problema ucraineană, menționând, între altele, că ridicarea excomunicării ex-Mitropolitului Filaret al Kievului nu a făcut obiectul unei proceduri în fața instanței Sinodului din Constantinopol.

De asemenea, Mitropolitul susține că, printr-o astfel de întrunire, ar trebui să fie împiedicată o schismă între Bisericile Ortodoxe Grecești și Slave.

“Preafericirea Voastră,

Cu respect și căința inimii, având în vedere evoluțiile foarte grave și extrem de critice în relațiile deja tensionate dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Rusiei, îmi permit să Vă rog insistent:

1) Sinodul nostru permanent, în timpul sesiunii sale din octombrie (9.10.2018), a hotărât în ​​unanimitate (doar un episcop și-a exprimat rezerve cu privire la aplicarea imediată a deciziei), că Biserica Greciei se adresează tuturor Bisericilor locale Ortodoxe autocefale, fără excepție, exprimându-si o mare îngrijorare cu privire la subiectul fierbinte din Ucraina, și ea mărturisește că se roagă intens pentru binele și vindecarea sfintelor Biserici Ortodoxe locale ale lui Dumnezeu și pentru pace în întreaga lume. Până acum, acest mesaj irenic și mântuitor nu a fost publicat, în măsura în care știu, în ciuda naturii urgente a chestiunii.

2) Între timp, două evoluții au avut loc: Sinodul Patriarhiei de Constantinopol l-a restaurat deja, până acum, pe Mitropolitul Filaret al Kievului, schismatic, destituit și anatematizat, fără nicio decizie a unei instanțe sinodale. Sinodul Patriarhiei Rusiei, pe de altă parte, a fost convocat de urgență, pentru a răspunde deciziei Sinodului Patriarhiei de Constantinopol

3) devin iminente, pe de o parte, izbucnirea unui „război civil“ în Ucraina și a unei persecutări nemiloase a Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, iar pe de altă parte, o schismă considerabilă și ireparabilă între Bisericile Grecești si Slave. Din moment ce Biserica Ortodoxă a lui Hristos nu trebuie să devină instrumentul vizat spre poftele celor puternici ai acestei lumi, cu un preț al daunelor spirituale incalculabile pentru ea, solicităm pe loc convocarea imediată a unei reuniuni a episcopilor Bisericii Greciei, pentru a examina din punct de vedere canonic această criză nefericită, deoarece întreaga lume ortodoxă își întoarce privirea spre Biserica noastră autocefală a Greciei, aici respirând și Ortodoxia și elenismul.

“Ocaziile nu așteaptă”.

+ Serafina, Mitropolitul de Khytira “

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicatiei grecești Romfea, citată de Orthodoxie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.