LAMENTABIL: Episcopul Macarie de Christopolis descrie ca fiind ne-autentic textul publicat în numele său, despre Biserica din Ucraina

Textul declarației, care este considerat ca bază pentru pregătirea autocefaliei ucrainene de către Constantinopol și care a fost difuzat de mass-media ucraineană, nu este autentic. Acest lucru a fost declarat de autorul său, episcopul Macarie de Christoupolis.

Într-un interviu acordat agenției grecești Orthodoxia, Episcopul a declarat că expunerea sa privind istoria Bisericii din Ucraina, pronunțată la Sinaxa Bisericii Constantinopolului, în Istanbul, pe 1 septembrie 2018, nu este încă publicată și nu are nimic de-a face cu articolele publicate sub numele său în presă cu o lună în urmă.

“Din păcate, în data de 2 octombrie a acestui an, am fost surprins să descopăr textul în limba engleză publicat pe site-ul Risu.org.ua [site web ucrainean de publicație religioasă/ LO] (…) fără știrea mea și este evident că textul în cauză nu este ceea ce au am pronunțat”, a spus Episcopul Macarie. El a menționat că a fost obligat să adreseze un protest editorilor site-ului în cauză.

“Am trimis imediat o scrisoare acestui site web, exprimându-mi tristețea pentru folosirea numelui meu și publicarea unui text pe care nu l-au primit de la mine. Din păcate, ei nu mi-au spus cine l-a trimis și ce se află în spatele acestei încercări. În același timp, le-am solicitat să elimine textul, deoarece nu era autentic (e-mailul către site-ul relevant este disponibil pentru oricine este interesat). Managerii site-ului au scos cu drag textul și astăzi nu mai există pe site-ul în cauză. În locul acestuia, ei au publicat un alt text în limba engleză, care îmi aparține și este intitulat: „O abordare diferită a discuției ecleziale privind Ucraina”, care a fost publicat anterior în limba greacă cu același titlu, și anume “O abordare diferită a problemei ecleziastice ucrainene”. Acest text exprimă în mod absolut gândul meu și cei care l-au publicat l-au primit de la mine”.

Episcopul a adăugat că prezentarea de la Sinaxă, precum și alte documente pe aceeași temă, vor fi publicate într-o carte separată, până la sfârșitul lunii noiembrie. După cum știm, lunea trecută, Centrul Științelor Ecleziastice al Patriarhiei Moscovei „Enciclopedia Ortodoxă“ a publicat comentarii (aici, în limba rusă) cu privire la declarația în cauză, care a devenit sursa fundamentală a dovezilor istorice folosite de Constantinopol în decizia sa de a interveni în problemele bisericești ale Ucrainei.

Potrivit istoricilor ruși ecleziastici care au studiat textul publicat în prezentare, calitatea științifică se dovedește a fi „teribil scăzută“ și ridică întrebări cu privire la „baza fragilă pe care Patriarhia se străduiește să să își construiască politica ecleziastică internațională”.

Patriarhia Moscovei consideră că pozițiile prezentate sunt infirmate de fapte istorice și demonstrează o „abordarea politizată a Constantinopolului“, în special în ceea ce privește evaluarea evenimentelor din istoria Rusiei secolului XX.

“De fapt, nu este un document al unor experți, ci al unor propagandiști. Lectura sa demonstrează regretul profund că astfel de decizii importante sunt adoptate de Patriarhia de Constantinopol pe baza materialelor de un nivel științific atât de lamentabil”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al Agenției Interfax, preluat de revista Orthodoxie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.