Întâistătătorul Bisericii Cehe și Slovace își exprimă poziția privind situația din Ucraina

Pe 11 octombrie 2018, în scrisoarea sa către Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, Mitropolitul Rostislav de Cehia și Slovacia a confirmat poziția sa fermă împotriva interferenței autorităților politice în viața internă a Bisericii Ucrainene.

“Sanctitatea Voastră, iubite frate și coslujitor în Domnul!

Vă salut cordial, vă doresc putere și curaj în aceste vremuri dificile pentru Biserica Ortodoxă Rusă și întreaga lume ortodoxă.

Ca răspuns la mesajul dvs. din 1 octombrie 2018, vreau să vă, asigur Sanctitate, de poziția mea fără echivoc în ceea ce privește interferența flagrantă de către autoritățile guvernamentale în viața internă a Bisericii din Ucraina, pe care Sinodul Bisericii noastre locale a exprimat-o clar la ultima noastră reuniune din 12 iunie 2018.

Lumea ortodoxă recunoaște drept singur Primat canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pe Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine. Acest fapt a fost menționat și confirmat de mai multe ori de Primatul Marii Biserici a lui Hristos, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în numele tuturor delegaților care au participat la Soborul Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe locale, din 21-27 ianuarie 2016 din Chambésy (Elveția).

Prin urmare, orice tentativă de reglementare a schismaticilor ucraineni de către autoritățile de stat trebuie să fie puternic condamnată de toți Primații Bisericilor Ortodoxe locale.

Suntem apropiați ai acestei Ucraine surori, nu doar prin apropierea frontierelor noastre, dar și prin generozitatea oamenilor din Carpați, iar pentru noi, durerea fraților noștri ucraineni prin sânge și credință, se datorează răului produs inimilor noastre.

Biserica Ortodoxă se bazează pe principiul sobornicității și credem cu tărie că orice situație de conflict și orice dispută care amenință unitatea Ortodoxiei va fi rezolvată în mod sinodal, în respect stric față de tradițiile ecleziastice acceptate universal și de sfintele canoane.

Cu dragoste frățească în Domnul,

Rostislav,

Arhiepiscop de Prešov,

Mitropolit al Ținuturilor Cehe și Slovace”

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicației Orthodox Christianity

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.