publicat în: Arhivă

PATRIARHIA DE CONSTANTINOPOL a pornit în mod conștient PE CALEA SCHISMEI ORTODOXIEI MONDIALE – Cancelarul Bisericii canonice Ucrainene

Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovary, cancelarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a făcut următoarea afirmație privind decizia Patriarhiei de Constantinopol:

“Ce s-a întâmplat ieri la Sinodul din Istanbul a șocat întreaga lume ortodoxă. Se pare că Patriarhia de Constantinopol a pornit în mod conștient pe calea schismei Ortodoxiei mondiale. Patriarhul Bartolomeu a ignorat apelurile Bisericilor locale, de a convoca o conferință a Primaților, în scopul adoptării unei rezoluții comune și sinodale a problemei Bisericii din Ucraina, și în mod unilateral a luat decizii foarte importante, dar greșit.

Sper că Ortodoxia Mondială va evalua obiectiv acest act. Documentul final al Sinodului din Constantinopol generează mai multe întrebări decât oferă răspunsuri. În parte, statutul “Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kievului” și al “Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei” [entități schismatice / LO] rămâne de neînțeles.

Care a fost procedura urmată în examinarea recursului lui Filaret Denisenko? Există și multe alte întrebări. În realitate, nimic nu s-a schimbat pentru Biserica noastră. Am fost, suntem și noi rămânem singura Biserică recunoscută canonic din Ucraina. Nu recunoaștem Stavropighia a cărei creare a fost proclamată în Fanar.

Prin primirea în comuniune a schismaticilor, Patriarhul Bartolomeu nu le redă canonicitatea, ci se angajează pe calea schismei. Schismaticii au rămas schismatici. Nu au primit nicio autocefalie, niciun Tomos. Și se pare că și-au pierdut independența, deși nu canonică, pe care au avut-o și pe care au subliniat-o întotdeauna.

Dorim să atragem atenția clerului și credincioșilor noștri, că schismaticii s-au aflat în afara harului divin și au rămas așa. Și, prin urmare, este interzisă coslujirea și rugăciunea cu ei. A venit timpul să întărim rugăciunile, amintindu-ne că adevărul lui Dumnezeu este de neînvins”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicației Pravlife