ATITUDINE OFICIALĂ TRANȘANTĂ a Patriarhiei Ecumenice, privind situația din Ucraina – COMUNICAT

Comunicatul Sfântului Sinod al Patriarhiei de Constantinopol privind Ucraina

„Sfântul și Sacrul Sinod, sub președinția Sanctității Sale, s-a reunit în sesiune regulată, între 9 și 11 octombrie 2018. Cu această ocazie, au fost examinate și discutate subiectele de pe ordinea de zi.

Sfântul Sinod a tratat în mod specific și în detaliu problema ecleziastică a Ucrainei, de asemenea participând exarhii trimiși în Ucraina, și anume IPS Arhiepiscopul Daniel de Pamphilon și PS Episcop Ilarion de Edmonton, iar după discuții ample, a decis:

1) Să reînnoiască decizia, deja adoptată, ca Patriarhia Ecumenică să procedeze la acordarea Autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2) Restabilirea, în acest moment, a Stavropighiei Patriarhiei Ecumenice din Kiev, una dintre numeroasele sale stavropighii din Ucraina care au existat dintotdeauna acolo.

3) Să accepte și să revizuiască cererile lui Filaret Denisenko, Makarie Maletych și ale credincioșilor lor, care s-au aflat în schismă nu din motive dogmatice, în conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhului de Constantinopol de a primi astfel de petiții din partea ierarhilor și altor clerici din toate Bisericile Autocefale. Astfel, cei menționați mai sus au fost restabiliți canonic la rangul lor ierarhic sau preoțesc, iar credincioșii lor au fost restaurați în comuniune cu Biserica.

4) Revocă validitatea Scrisorii Sinodale din 1686, eliberată în circumstanțele epocii, prin care i-a fost dat, după iconomie, dreptul Patriarhului Moscovei de a numi Mitropolit pentru Kiev, pentru ca acesta să fie ales de adunarea clerico-laică a eparhiei sale, proclamând și afirmând dependența sa canonică față de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5) Face apel la toate părțile implicate, pentru a evita însușirea de biserici, mănăstiri și alte proprietăți, precum și orice alt act de violență și de răzbunare, încât să domnească pacea și iubirea lui Hristos.

Patriarhat, 11 octombrie 2018 »

Un material video care redă această declarație, poate fi vizionat intrând din pagina web a Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe stinată articolului de față, pe adresa indicată

Foto: stop-cadru video cont Facebook Patriarhia Ecumenică

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.