Episcopul Grigorie Leu al Hușilor – RAPORT privind începutul DESHUMĂRII

În dimineața zilei de marți, 25 septembrie, colectivul de arheologi de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare a început acțiunea de deshumare a rămășițelor Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949). În prezența Părintelui Episcop Ignatie al Hușilor și a domnului Radu Preda, directorul executiv al IICCMER, s-au efectuat săpăturile până la nivelul superior al criptei, urmând ca miercuri, 26 septembrie, în prezența reprezentanților Parchetului Militar să se continue investigațiile specifice.

Colectivul de arheologi de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda) este alcătuit din domnii Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu și Horațiu Groza. Investigațiile se vor desfășura în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privința acestui caz. Acţiunea este sprijinită de Episcopia Hușilor și se desfășoară în colaborare cu Televiziunea Română.

Această investigație se înscrie într-un program mai amplu al Episcopiei Huşilor dedicat Episcopului Grigorie Leu.

Astfel, la inițiativa Preasfințitului Ignatie, la începutul anului 2019, când se vor împlini 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, va fi organizat un Simpozion tematic și lansată o Monografie detaliată privind viața pastorală din timpul păstoririi Episcopului Grigorie și profilul de mărturisitor în perioada de început a regimului totalitar comunist.

Sursa: Episcopia Hușilor

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.