Episcopul Hușilor continuă procesul de deshumare a osemintelor Episcopului Grigorie Leu

Miercuri, 26 septembrie a.c., a continuat la Episcopia Hușilor procesul de deshumare a osemintelor Episcopului Grigorie Leu, acțiune prin care se dorește stabilirea cauzelor reale ale trecerii sale la cele veșnice.

Colectivul de arheologi de la IICCMER alături de reprezentanții Parchetului Militar și ai instituțiilor abilitate au prelevat probele necesare analizelor de acest gen. Au fost prezenţi la acest moment domnul Radu Preda, director executiv al IICCMER, domnul general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror militar, şeful secţiei Parchetelor Militare, alături de reprezentanţi ai Serviciului Criminalistică. A urmat apoi o slujbă de pomenire a Episcopului Grigorie Leu, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Preasfinția Sa a descris pe scurt principalele repere ale profilului de mărturisitor ale Episcopului Grigorie Leu:

„consider că este o șansă istorică pentru noi că Dumnezeu ne-a învrednicit să deshumăm pe unul dintre cei mai vrednici episcopi ai Eparhiei noastre. L-am numit „miracolul conștiinței Episcopiei Hușilor”. Nu este greu să ne dăm seama, dacă ne aplecăm asupra biografiei sale, că a fost un om de o verticalitate, de o fibră morală și de o capacitate de mărturisire a credinței cum numai martirii o aveau. (…) Episcopul Grigorie Leu, într-un context foarte dificil, a rămas până la sfârșitul vieții sale un mare mărturisitor, chiar cu prețul vieții. (…) Când stăm în preajma unui mărturisitor, primim și noi ceva din duhul lui. Mărturisirea sa rămâne ca un punct de referință în conștiința noastră și în istoria bisericească recentă. (…) Mulțumim pentru colaborarea excelentă dintre Episcopia noastră, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Parchetul Militar.”

Sursa informației și foto: Episcopia Hușilor

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.