publicat în: Arhivă

APEL al Bisericii Ucrainene, către membrii Radei Supreme a țării

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a cărei reuniune a avut loc pe 25 septembrie 2018, în Lavra Peșterilor din Kiev, sub președinția Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, a făcut apel la renunțarea la proiectele de legi neconstituționale supuse examinării de către Rada Supremă a Ucrainei (Raport nr. 18).

Sinodul solicită tuturor persoanelor care lucrează la punerea în aplicare a proiectelor de lege nr 4128 (privind modificarea jurisdicției comunităților religioase), nr 4511 (privind statutul special al organizațiilor religioase) și nr 5309 (privind schimbarea numelor organizațiilor religioase), să renunțe la aceste inițiative legislative anti-clericale și anti-ucrainene.

Inițiativele legislative menționate mai sus „sunt destinate lichidării juridice a Bisericii Ortodoxe Ucrainene prin furt violent prin schimbarea numelui, interferența ilegală în organele de conducere și expropriere (sfinte moaște și obiecte sfinte, biserici și mănăstiri)”.

Documentele emise după întâlnirea Sinodului subliniază că Biserica Ortodoxă Ucraineană este o asociație religioasă înregistrată, care operează în conformitate cu legislația ucraineană. Presiunile de a-și schimba numele ar fi ilegale și ar putea fi descrise drept ingerințe în afacerile interne ale Bisericii.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, de asemenea, i-a avertizat pe membrii Rada care doresc să lanseze aceste proiecte de legi neconstituționale, că adoptarea lor ar diviza populația și milioane de cetățeni străini ucraineni în propria lor țară. El a cerut renunțarea la aceste inițiative anticlerice, după cum informează Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, care citează, la rândul său, publicatia web “Patriarchia.ru”, cu referire directă la site-ul web al Departamentului Sinodal al Relațiilor Bisericești cu Societatea și Mass-media.