publicat în: Arhivă

SOȚIILE DE PREOT, strânse laolaltă pentru a discuta pe diferite teme de interes comun

Patru femei din diferite jurisdicții creștine ortodoxe din Statele Unite s-au adunat împreună cu surorile lor, în Albania, pentru a desfășura o conferință pentru preoteasa ortodoxă și diaconițele în Biserica Ortodoxă din Albania. Acest efort este rezultatul unei viziuni a Arhiepiscopului Anastasios, Întâistătătorul Bisericii locale.

Întrunirea a avut loc în Tirana, în capitala țării. După două zile de orientare și o vizită la Fier, cele patru femei s-au deplasat la Mănăstirea Shen Vlash, pentru a lucra împreună cu omoloagele lor albaneze la organizarea unei conferințe de trei zile pentru colegele lor surori ortodoxe din cele cinci Mitropolii ale Arhiepiscopiei.

Ca urmare, aproape 50 de femei au participat la conferință, săptămâna trecută, la Academia Teologică “Învierea lui Hristos” și Schitul “Sfintele Femei Mironosițe”, în Shen Vlash.

Tema conferinței “Minte sănătoasă, corp sănătos, suflet sănătos” a fost prezentată de preoteasa (presbitera) Renee Ritsi și de diaconița Alexandria Ritsi, pe 21 septembrie 2018. Unul dintre scopurile principale ale Conferinței, a fost acela de a constitui o ocazie de părtășie între soțiile clericilor și de a asigura informații privind călăuzirea familiilor noastre și a noastră înșine spre o viață sănătoasă pentru sufletele, trupurile și mințile noastre.

Conferința a avut atât sesiuni pe grupuri mici, cât și mari. Au avut loc discuții intense în unele dintre grupările mici, care au fost mai personale.

Unul dintre grupurile mici s-a axat pe tema importanței mersului la biserică, un altul asupra familiei, comunicării și soluționării conflictelor, iar altele asemenea au vizat stresul și modul în care el afectează familiile noastre, parabola femeii cu scurgerea de sânge și alte subiecte precum: timp pentru noi înșine; Creștinismul, care aduce pace interioară; cum răspundem noi, ca creștini ortodocși, în fața bolilor mintale; instrumentele unei familii sănătoase; pregătirea și semnificația colivei; de ce este importantă activitatea fizică; de ce trebuie să participi la biserică pentru a crește spiritual; cum să menții familia sănătoasă, după buget.

De asemenea, a existat și un timp dedicat rugăciunii, în cadrul Sfintei Liturghii, al Utreniei, Vecerniei și Paraclisului Maicii Domnului. Preotesele s-au bucurat, totodată, de cântările efectuate împreună în timpul slujbelor liturgice și, ulterior, de intrepretarea unor cântece tradiționale albaneze.

Într-un final, experiența cea mai nobilă și mai plăcută, pare a fi fost însăși întâlnirea și interacționarea cu Preafericitul Arhiepiscop Anastasios, întâistătătorul Bisericii Albaneze abordând o temă din Proverbe 21: 3: “Făptuirea dreptăţii şi a judecăţii este mai de preţ pentru Domnul decât jertfa sângeroasă”.

Femeile albaneze și americane au beneficiat de asistența a cinci translatori foarte capabili, care au asistat la comunicări, de asemenea, din rândul participantelor la conferință. Multe dintre participantele la această Conferință au mărturisit că a fost pentru prima dată când au participat la o conferință a soțiilor de preot.

Informație oferită de reprezentanții oficiali ai Bisericii Ortodoxe din Albania